Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ρωσία: Κατηγορούν εικαστικό για διασπορά πορνογραφικού υλικού επειδή σκίτσαρε γυναίκες

Ρωσία: Κατηγορούν εικαστικό για διασπορά πορνογραφικού υλικού επειδή σκίτσαρε γυναίκες

Αντιδράσεις στη Ρωσία και όχι μόνο προκαλεί η νέα δίωξη της εικαστικού και ακτιβίστριας, Γιούλια Τσβέτκοβα. Κατηγορείται για διασπορά πορνογραφικού υλικού (!) εξαιτίας σειράς σκίτσων που αναπαριστούν γυναίκες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εικαστικός και ακτιβίστρια έρχεται αντιμέτωπη με τις δικαστικές αρχές στη Ρωσία. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κάθειρξης έως και έξι ετών. Οι εισαγγελείς πρότειναν την καταδίκη της σε τρία χρόνια και δυο μήνες, τα οποία η Γιούλια Τσβέτκοβα θα εκτίσει (βάσει της πρότασης) σε ειδικό καταυλισμό κράτησης ποινικών!

Το «έγκλημά» της; Ζωγράφισε γυναίκες… Η δίκη της αφορά συλλογή σκίτσων της υπό τον γενικό τίτλο «Η γυναίκα δεν είναι κούκλα», τα οποία ανέβασε στα social media.

Η 29χρονη εικαστικός κατηγορείται για παραγωγή και διασπορά πορνογραφικού υλικού, σύμφωνα με ανάρτηση της μητέρας της, Άννα Χαντίρεβα στο Facebook. Το δικαστήριο της Κομσομόλσκ στον Αμούρ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, αναμένεται να κάνει γνωστή την ετυμηγορία του στις 17 Ιουλίου. 

Η ποινική δίωξή της έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετη από διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γνωστή γιατί υπερασπίζεται τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στη Ρωσία, η Γιούλια Τσβέτκοβα έχει καταδικαστεί επανειλημμένα γιατί αποτύπωνε στα σκίτσα της ζευγάρια του ίδιου φύλου. Έχει δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής της, όπως αποκάλυψε στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Αρκετές προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, της τέχνης, ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικοί στη Ρωσία έχουν επικρίνει την παραπομπή της σε δίκη.

Η αστυνομία συνέλαβε υποστηρικτές της που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της δίωξής της.

Η Τσβέτκοβα απορρίπτει την κατηγορία πως η δουλειά της έχει πορνογραφικό χαρακτήρα. Τονίζει πως η ίδια και η μητέρα της έχουν γίνει επανειλημμένα στόχοι εκδηλώσεων μίσους. «Είναι δυσβάστακτο. Μας απειλούν ότι θα μας πυροβολήσουν, ότι θα μας κάψουν», λέει.

Η ΜΚΟ Memorial και η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζουν πολιτική την ποινική δίωξη στην Γιούλια Τσβέτκοβα. 

Η υπόθεση έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2019 με την νεαρή εικαστικό να περνά τέσσερις μήνες σε κατ’ οίκον κράτηση, προτού αφεθεί ελεύθερη υπό τον όρο να μη φύγει από την πόλη. Πέρυσι, όταν ξεκίνησε η δίκη της, η Τσβέτκοβα έκανε απεργία πείνας. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις