Κόσμος

Ρωσία σε ΗΠΑ: Χαϊδεύετε τα αυτιά των τζιχαντιστών!

Σε καταγγελίες για την δράση των τζιχαντιστών στην Συρία προχώρησε η Ρωσία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ. Πού είναι το σημείο... μηδέν.

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι επιτρέπουν στο Ισλαμικό Κράτος να δρα «κάτω από τη μύτη τους» στη Συρία. Επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον επιτρέπει στους τζιχαντιστές να κινούνται ελεύθερα σε μια περιοχή που συνορεύει με μια αμερικανική στρατιωτική βάση.

Οι καταγγελίες αυτές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αφορούν την αμερικανική στρατιωτική βάση στην Τανφ. Ένα στρατηγικής σημασίας πέρασμα που συνδέει το Ιράκ με τη νότια Συρία.

Για αυτά κατηγορεί η Ρωσία τις ΗΠΑ

Η Ρωσία καταγγέλλει ότι η αμερικανική βάση είναι παράνομη και ότι η περιοχή γύρω από αυτή έχει μετατραπεί σε «μαύρη τρύπα», όπου οι τζιχαντιστές δρουν ανενόχλητοι.

Οι ΗΠΑ απαντούν ότι η Τανφ είναι μια προσωρινή βάση, την οποία χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύουν τους Σύρους αντάρτες. Οι οποίοι στηρίζουν και πολεμούν εναντίον του ΙΚ.

[read4more]

Ο συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επεσήμανε χθες ότι: Η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στην εξάρθρωση του ΙΚ. Ακόμη, διέψευσε ότι προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους τζιχαντιστές προκειμένου να διεξάγουν επιθέσεις.

Ωστόσο ο υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, απάντησε ότι η Μόσχα θέλει να μάθει πώς περίπου 300 μαχητές του ΙΚ πέρασαν από την ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ περιοχή επιβαίνοντας σε φορτηγάκια και προσπάθησαν να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο μεταξύ της Δαμασκού και της Ντέιρ αλ Ζορ, που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό του συριακού στρατού.

«Θα θέλαμε επίσης η αμερικανική πλευρά να εξηγήσει και μια ακόμη περίπτωση “επιλεκτικής τυφλότητας” απέναντι στους τζιχαντιστές που δρουν κάτω από τη μύτη της», τόνισε ο Κονασένκοφ σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περίπου 600 τζιχαντιστές, που χρησιμοποιούν ως έδρα τους έναν καταυλισμό προσφύγων σε μια περιοχή που ελέγχουν οι ΗΠΑ, συνέρευσαν μαζικά σε ένα άλλο μεθοριακό πέρασμα, το Τάφας, στα σύνορα Συρίας- Ιορδανίας νωρίτερα αυτό τον μήνα και άρπαξαν τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό που προοριζόταν για τους κατοίκους.

isis

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να προβλέψει ότι γίνεται απόπειρα να παραβιαστεί η ειρηνευτική συμφωνία στη νότια ζώνη αποκλιμάκωσης», σχολίασε ο Κονασένκοφ.

«Κάνουμε μια προειδοποίηση. Η αμερικανική πλευρά θα φέρει την πλήρη ευθύνη για την υπονόμευση της ειρηνευτικής διαδικασίας», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» από Χάρβαρντ και Πανεπιστήμιο Τορόντο - Φοιτητές θα σπουδάζουν στον Καναδά αν δεν ανανεωθεί η βίζα τους
Εάν υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση βίζας, οι αλλοδαποί φοιτητές της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Χάρβαρντ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σχολή Μανκ Διεθνών Υποθέσεων και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο
Χάρβαρντ
CNN: Οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Οι όροι της Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν στο CNN ότι έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις με βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται
Άνθρωποι περπατούν κοντά σε μια τοιχογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ, στην Τεχεράνη
Συνελήφθη ο Νο.1 εγκληματίας του Εκουαδόρ και βαρόνος ναρκωτικών, «El Fito» - Είχε διατάξει τη δολοφονία πολιτικού το 2023
Ο El Fito είχε δραπετεύσει από τη φυλακή La Regional τον Ιανουάριο του 2024 με τη βοήθεια τουλάχιστον δύο φυλάκων, όπου έκτιε την ποινή φυλάκισής του που ήταν 34 χρόνια για φόνο και διακίνηση ναρκωτικών
Συνοδευόμενος από στρατιώτες και αστυνομικούς, ο Adolfo «Fito» Macias, ο αρχηγός της συμμορίας Choneros, φτάνει στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού, αφού συνελήφθη
1
Ρώσος φωτογράφος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλακή – Παρέδωσε υλικό για καταφύγια της Σοβιετικής Ένωσης σε Αμερικανό δημοσιογράφο
Ο Γκριγκόρι Σκαβαρτσόφ θα εκτίσει την ποινή του σε σωφρονιστικό στρατόπεδο υψίστης ασφαλείας αφού η προδοσία του αποδείχθηκε πλήρως στην δίκη που έγινε
Ρωσική αστυνομία