Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σαλμάν Ρουσντί: Πολιτικοί και λογοτέχνες καταδικάζουν την απόπειρα δολοφονίας του

Σαλμάν Ρουσντί: Πολιτικοί και λογοτέχνες καταδικάζουν την απόπειρα δολοφονίας του
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η δολοφονική επίθεση με μαχαίρι κατά του συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί, με πολιτικούς αλλά και συναδέλφους του λογοτέχνες να καταγγέλλουν επίθεση «κατά της ελευθερίας του λόγου», αντιδρώντας έτσι στα γεγονότα της Νέας Υόρκης.

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ένας από τους πρώτους που σχολίασε την επίθεση με μαχαίρι κατά του συγγραφέα στη Νέα Υόρκη, γράφοντας στο Twitter: «Αισθάνομαι αποτροπιασμό που ο Σερ Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε ενώ εξασκούσε ένα δικαίωμα το οποίο δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε. Επί του παρόντος οι σκέψεις μου είναι με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ελπίζουμε όλοι να είναι καλά».

Σχόλια απέχθειας και σοκ για την επίθεση έκαναν και άλλοι πολιτικοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, αλλά και ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Για επίθεση που «σοκάρει ενάντια στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης», έκανε λόγο στο Twitter o Τσακ Σούμερ.

Όπως είναι φυσικό, για την επίθεση κατά του Σαλμάν Ρουσντί, αντέδρασε και ο εκδοτικός οίκος του, Penguin Random House, καταδικάζοντας τη βίαιη επίθεση και εκφράζοντας το «βαθύ σοκ» στο άκουσμα της είδησης.

«Ελπίζω να είναι καλά», έγραψε στο Twitter o Στίβεν Κινγκ ενώ για «τρομακτικά νέα» έκανε λόγο και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, διάσημοι συγγραφείς και οι δύο. Μάλιστα, η δημιουργός του Χάρι Πότερ, τόνισε ότι «νιώθω πολύ άσχημα τώρα, ας είναι καλά».

Στον Guardian μίλησε και ο Βρετανός συγγραφέας, Ίαν ΜακΓιούαν, τονίζοντας ότι η ελευθερία του λόγου και της σκέψης είναι το θεμέλιο όλων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας και προσθέτοντας ότι ο Σαλμάν Ρουσντί είναι «ένα φλογερό και γενναιόδωρο πνεύμα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις