Κόσμος

Σάλος και αντιδράσεις για την απόφαση της Κομισιόν να διορίσει αμερικανίδα στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Κομισιόν να τοποθετήσει την Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ Μόρτον στη θέση της Επικεφαλής Οικονομολόγου Ανταγωνισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Με επιστολή τους προς την αρμόδια Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι επικεφαλής τεσσάρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Renew, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι) σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν το προνόμιο της Κομισιόν για εσωτερικές προσλήψεις, «δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις γενικές αρχές, συμφέροντα και στόχους της Ένωσης».

«Σε μια περίοδο εντατικού ελέγχου των θεσμικών μας οργάνων έναντι ξένων παρεμβάσεων, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την εκτίμηση των υποψηφίων εκτός ΕΕ για μια τόσο υψηλή θέση και στρατηγική θέση» επισημαίνουν στην επιστολή, οι Στεφάν Σεζουρνέ, Μάνφρεντ Βέμπερ, Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, Τέρρι Ράιντκε και Φιλίπ Λαμπέρ.

Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπάλας Ουζβάρι, απάντησε ότι η απόφαση ελήφθη από το Σώμα των Επιτρόπων την περασμένη Τρίτη, 11 Ιουλίου και εξήγησε ότι πρόκειται για θέση ανώτερου διοικητικού επιπέδου.

Επίσης, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι με βάση την πάγια πρακτική που ακολουθείται τώρα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσληψης. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος, Ντάνα Σπίναντ, επισήμανε ότι η προκήρυξη για τη θέση δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, ήταν ανοιχτή και σε πολίτες που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ «λόγω της ιδιαιτερότητας των προσόντων και των δεξιοτήτων που απαιτούνταν. Πρόκειται για συγκεκριμένο πόστο το οποίο απαιτεί τεχνική ειδίκευση και ακαδημαϊκά προσόντα, όπως αναφερόταν συγκεκριμένα στην προκήρυξη».

Οργή στο Παρίσι 

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά κάλεσε χθες την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Μάργκετ Βεστάγκερ να επανεξετάσει τον διορισμό.

«Η ψηφιακή ρύθμιση είναι ένα βασικό ζήτημα για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Αυτός ο διορισμός αξίζει να επανεξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», έγραψε η Γαλλίδα υπουργός εξωτερικών στο Twitter, ενώ ο Ζαν Νοέλ Μπαρό, υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και Τηλεπικοινωνιών, ανέφερε από την πλευρά του ότι «σε μια εποχή που η Ευρώπη ξεκινά την πιο φιλόδοξη ψηφιακή ρύθμιση στον κόσμο, ο πρόσφατος διορισμός του επικεφαλής οικονομολόγου της ΓΔ Ανταγωνισμού εγείρει εύλογα ερωτήματα».

Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο ο βουλευτής Μπενζαμέν Χαντάτ χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διερωτώμενος: «Κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν είχε τις απαιτούμενες δεξιότητες;». Σύμφωνα με την γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos, η Σκότ Μόρτον αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Yale, στη συνέχεια υπήρξε επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στο αντιμονοπωλιακό τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ μεταξύ Μαΐου 2011 και Δεκεμβρίου 2012, εργάσθηκε ως σύμβουλος μεγάλων τεχνολογικών εταιριών όπως η Apple και η Microsoft.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
22χρονος σκότωσε 45χρονο σε τριπλή επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία - Κατηγορείται και για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος ανηλίκου
Ένας 45χρονος παραμένει στο νοσοκομείο με τραύματα ενώ το 14χρονο αγόρι, έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο φέροντας τραύματα που ευτυχώς δεν απειλούν τη ζωή του
Αστυνομία Βρετανίας
Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει στη μνήμη των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια - «Δολοφόνε, δειλέ» φώναζαν στον πρόεδρο Μαθόν
«Παλιάνθρωπε, τι δειλός που είσαι, ένας βρώμικος δειλός, δολοφόνος, μας κοροϊδεύεις ερχόμενος εδώ», φώναξε μια γυναίκα, ενώ μια άλλη συμπλήρωσε «δεν σε θέλουμε» , λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης μνήμης
Άνθρωποι διαδηλώνουν σε χωριά που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2024 για να τιμήσουν τα θύματα
Σουδάν: Μετά τη σφαγή 2.000 αμάχων στην Ελ Φάσερ, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών υπόσχεται «ενότητα με ειρήνη ή με πόλεμο»
Μετά την κατάληψη της Ελ Φάσερ, της τελευταίας πρωτεύουσας του Νταρφούρ, ο Μοχάμεντ Νταγκλό δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεσή του, παρά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Εκτοπισμένοι, που έφυγαν από το Ελ-Φασέρ στο Σουδάν
«Έπεσαν» η Amazon και η Microsoft – Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χρήστες
Οι κολοσσοί του cloud, Amazon και Microsoft, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονη βλάβη, παραλύοντας εκατοντάδες διαδικτυακές υπηρεσίες και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την εξάρτηση του παγκόσμιου ιστού από λίγους τεχνολογικούς γίγαντες
Amazon