Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σάρα Γουέντινγκτον: Πέθανε η δικηγόρος που είχε κερδίσει την ιστορική υπόθεση «Roe v. Wade»

Σάρα Γουέντινγκτον: Πέθανε η δικηγόρος που είχε κερδίσει την ιστορική υπόθεση «Roe v. Wade»

Η Σάρα Γουέντινγκτον (Sarah Weddington) πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 76 ετών. Η δικηγόρος είχε κέρδισε την ιστορική υπόθεση «Roe v. Wade» η οποία θεμελίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973. 

«Η Σάρα Γουέντινγκτον υπερασπίσθηκε μαζί με την Λίντα Κόφι την πρώτη υπόθεση της καριέρας της, την Roe v. Wade, ενώ είχε μόλις τελειώσει την Νομική Σχολή», έγραψε η Σούζαν Χέις, μία από τις παλιές φοιτήτριες της, στο Twitter. «Υπήρξε καθηγήτριά μου και μου άνοιξε τα μάτια σχετικά με το πόσο εύθραυστα είναι τα δικαιώματα και η ελευθερία μου», γράφει, διευκρινίζοντας ότι η δικηγόρος υπέκυψε σε σειρά προβλημάτων υγείας».

Το 1973, η Σάρα Γουέντινγκτον και μία συνάδελφός της, η Λίντα Κόφι, ανέλαβαν ομαδική προσφυγή εξ ονόματος μίας εγκύου που αμφισβητούσε νόμο της πολιτείας του Τέξας που απαγόρευε τις αμβλώσεις.

Η υπόθεση «Jane Roe» (το πραγματικό της όνομα ήταν Νόρμα ΜακΚόρβεϊ) κατά του εισαγγελέα της κομητείας του Ντάλας Χένρι Γουέιντ έφθασε τελικά ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Το δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες – που δεν είναι εγγυημένο από ομοσπονδιακό νόμο- βασίζεται έκτοτε στην απόφαση εκείνη: την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «Roe v. Wade» του 1973.

Στην απόφασή του εκείνη, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να τους το στερήσουν. Το 1992, διευκρίνισε ότι το δικαίωμα αυτό ισχύει όσο το έμβρυο δεν είναι «βιώσιμο» δηλαδή στις 22 έως 24 εβδομάδες της κύησης.

Η συντηρητική πλειοψηφία των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου εμφανίζει σήμερα την πρόθεση να τροποποιήσει αυτό το νομικό πλαίσιο, που εγγυάται εδώ και μισό αιώνα το δικαίωμα των Αμερικανίδων να διακόπτουν την κύηση, είτε θεσπίζοντας περιορισμούς είτε καταργώντας το χωρίς περιστροφές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε την 1η Δεκεμβρίου την διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την απόφαση «Roe v. Wade».

Η ιστορική απόφαση «Roe v. Wade» «μοιάζει με σπίτι που βρίσκεται στην άκρη μιας παραλίας και απειλείται να κατακλυσθεί από τα νερά και να καταρρεύσει», είχε προειδοποιήσει το 1998 η Σάρα Γουέντινγκτον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις