Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Σε ιό γουρουνιών οφείλεται πιθανότατα ο θάνατος του πρώτου ανθρώπου που έγινε μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου

μεταμόσχευση καρδιάς

Σε έναν ιό χοίρων οφείλεται ο θάνατος του Ντέιβιντ Μπένετ, του ανθρώπου που πέθανε δύο μήνες αφότου έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε μεταμόσχευση καρδιάς με αυτή ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιός από τον οποίο είχε μολυνθεί η καρδιά είναι γνωστός και κυτταρομεγαλοϊός των χοίρων, ο οποίος μπορεί να συνέβαλε στο θάνατο του ανθρώπου, σύμφωνα με τον Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, τον γιατρό που έκανε αυτήν την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση.

Τον περασμένο μήνα, ο γιατρός περιέγραψε τον συγκεκριμένο ιό και τις προσπάθειες των γιατρών να τον αντιμετωπίσουν, μιλώντας σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε η Αμερικανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων στις 20 Απριλίου. Τις δηλώσεις του μετέδωσε το MIT Technology Review προχθές Τετάρτη (4.5.2022.

«Αρχίζουμε να μαθαίνουμε γιατί πέθανε», δήλωσε ο Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, προσθέτοντας ότι «[ο ιός] ίσως ήταν ο ηθοποιός ή θα μπορούσε να είναι η αιτία ή αυτό που πυροδότησε όλο αυτό το πράγμα».

Ωστόσο, η επέμβαση κρίνεται ως επιτυχημένη, διότι ο άνθρωπος έζησε δύο μήνες περίπου και αποτελεί μια «σημαντική δοκιμή της ξενομεταμόσχευσης», μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει τη μεταφορά ιστών μεταξύ διαφορετικών ειδών.

Αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πείραμα μπορεί να κατέληξε έτσι ως αποτέλεσμα ενός «αβίαστου λάθους», καθώς οι χοίροι που εκτρέφονται για να παρέχουν όργανα υποτίθεται ότι είναι απαλλαγμένοι από ιούς, για αυτό ο Γκρίφιθ σημείωσε ότι «εάν επρόκειτο για μόλυνση, μπορούμε πιθανότατα να την αποτρέψουμε στο μέλλον».

Είναι γνωστό πως η ανθεκτικότητα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος στις μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση, διότι μπορεί να τα αναγνωρίσει σαν ξένο σώμα και να τα απορρίψει, καταστρέφοντας πλήρως το όργανο ή τους ιστούς του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις