Κόσμος

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στο Ανατολικό Τιμόρ – Φόβοι για τσουνάμι

Σεισμός 6,2 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά των ακτών του Ανατολικού Τιμόρ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών, και ενδέχεται να προκαλέσει τσουνάμι.

Ο σεισμός έγινε σε εστιακό βάθος 49 χιλιομέτρων, 38 χιλιόμετρα από το ανατολικό άκρο του νησιού, που ανήκει εξ ημισείας στο Ανατολικό Τιμόρ και στην Ινδονησία.

Υπηρεσία παρακολούθησης των τσουνάμι ανέφερε ότι ο σεισμός μπορεί να «προκαλέσει τσουνάμι στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού».

Το Ανατολικό Τιμόρ βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Τον Φεβρουάριο, σεισμός ισχύος 6,2 βαθμών βόρεια της Σουμάτρα, στη γειτονική Ινδονησία, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.

Το 2004, πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 βαθμών έπληξε τις ακτές της Σουμάτρα και προκάλεσε τσουνάμι το οποίο σκότωσε κάπου 220.000 ανθρώπους σε όλη την περιοχή, τους 170.000 στην Ινδονησία.

Το Ανατολικό Τιμόρ, με 1,3 εκατ. κατοίκους, είναι το νεαρότερο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας, πρόσφατα εόρτασε την 20ή επέτειο από την ανεξαρτησία του.

Η άλλοτε πορτογαλική αποικία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Ινδονησία το 2002, έπειτα από 24 χρόνια κατοχής.

Η οικονομία της, βασικά αγροτική, υπέστη βαρύ χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 42% του πληθυσμού του Ανατολικού Τιμόρ ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές χάους σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία: Επιβάτες πήδηξαν στο κενό και τραυματίστηκαν έπειτα από λάθος συναγερμό για φωτιά
Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, κάποιοι από τους επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος από το δεξιό φτερό, με αποτέλεσμα πέφτοντας στο έδαφος να τραυματιστούν
Πανικός σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για νέους σεισμούς – Το «προφητικό» manga και οι εκκλήσεις των αρχών στους πολίτες να μην πιστεύουν σε κόμικ
Ένα manga του 1999 «προβλέπει» ισχυρό μεγα - σεισμό τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, που αποφεύγει να επισκεφτεί για διακοπές τη χώρα
Σεισμός στην Ιαπωνία
Κραυγή αγωνίας για αγνοούμενες ανήλικες κατασκηνώτριες από τις πλημμύρες στο Τέξας - «Βγαίναμε κολυμπώντας από τα παράθυρα»
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης είχε διασώσει ή απομακρύνει 237 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 167, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων κατασκηνωτών
Ένα drone δείχνει οχήματα βυθισμένα στα νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Guadalupe