Κόσμος

Σεισμός στην Αϊτή: Στους 17 οι νεκροί – 350 οι τραυματίες

Ο σεισμός 5,9 βαθμών που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου τη βορειοδυτική Αϊτή προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων, τους τραυματισμούς άλλων σχεδόν 350, κατέστρεψε ολοσχερώς 353 σπίτια και προκάλεσε ζημιές σε άλλα 7.430, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην παραθαλάσσια πόλη Πορτ-ντε-Πε, την πιο κοντινή στο επίκεντρο του σεισμού. Στην κοινότητα Γκρος Μορν, νοτιότερα, καταγράφηκαν επτά θάνατοι και ακόμη ένας στην πόλη Σεν Λουί ντι Νορ.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις των ομάδων που εστάλησαν στο πεδίο κάνουν λόγο για 353 κατεστραμμένα σπίτια και άλλα 7.430 που έχουν υποστεί μεγάλες ή ελαφρύτερες ζημιές», διευκρίνισαν οι αρχές της Αϊτής στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή τους για την κατάσταση.

Τέσσερα σχολεία καταστράφηκαν στην πόλη Πιλάτ, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκων.

Οι αρχές διένειμαν πόσιμο νερό και 4.000 κιτ με τρόφιμα στις πέντε κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο.

Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι στην Αϊτή

Ο σεισμός και οι ισχυροί μετασεισμοί που τον ακολούθησαν το Σαββατοκύριακο έγιναν αισθητοί ως την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους που ακόμη δεν έχουν συνέλθει από την τραγωδία του 2010.

Τη 12η Ιανουαρίου 2010, σεισμός 7,0 βαθμών κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς προκάλεσε τεράστια καταστροφή: έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200.000 άνθρωποι, άλλοι 300.000 και πλέον τραυματίστηκαν και 1,5 εκατ. κάτοικοι έμειναν άστεγοι. Η κατάσταση πολλών κτιρίων έπειτα από εκείνο τον σεισμό παραμένει μέχρι και σήμερα επισφαλής ως επικίνδυνη και το πρόβλημα της στέγης παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά στην πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Την «όρεξη» του Τραμπ για τη Γροιλανδία θέλουν να κόψουν Γερμανία και Βρετανία στέλνοντας δυνάμεις του ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στις 9 Ιανουαρίου πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μελλοντική κατάληψή της από τη Ρωσία ή την Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει σταθερά στο στόχαστρό του τη Γροιλανδία
Η Κούβα απαντά στις απειλές Τραμπ: «Έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος»
«Η Κούβα είναι ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε», ξεκαθαρίζει ο Κουβανός πρόεδρος, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ
Η σημαία της Κούβας
Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες στο Ιράν: Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά» την ώρα που ετοιμάζει επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο
Πάνω από 500 οι νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν - Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι «εσωτερική υπόθεση του Ιράν», αλλά «θα είναι εξοπλισμένος για να ανταποκριθεί με δύναμη, αν χρειαστεί»
Γυναίκα σε διαμαρτυρία υπέρ του Ιράν
Ο Τραμπ εξετάζει στρατιωτικό «χτύπημα» στο Ιράν και ο Πεζεσκιάν κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ ότι «υποκινούν τους ταραξίες»
Ο Ρεζά Παχλαβί, που θεωρείται ένας από τους πιθανούς «διαδόχους» του Αλί Χαμενεΐ, σε σημερινό του μήνυμα κάνει ειδική αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ