Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Σεισμός στην Ιαπωνία: Δεν σταματά να τρέμει η γη! 16 οι νεκροί

Σεισμός στην Ιαπωνία: Δεν σταματά να τρέμει η γη! 16 οι νεκροί
Φωτογραφία Reuters

Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ στη βόρεια Ιαπωνία, τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν σταματήσει να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια. Ο νεότερος αλλά προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για 16 νεκρούς και περισσότερους από 20 αγνοούμενους.

Ο σεισμός “χτύπησε” το νησί Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία. Ήταν το χωριό Ατσούμα, στα κατάφυτα βουνά του νησιού εκείνο που “πλήρωσε” το βαρύτερο τίμημα, με τεράστιες καταστροφές από τις κατολισθήσεις που καταπλάκωσαν σπίτια. 10 κάτοικοι του είναι ανάμεσα στους νεκρούς και άλλοι 20 αγνοούνται παρά τις τιτάνιες και ολονύχτιες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρουν ζωή στα συντρίμμια.

«Σε αυτό το στάδιο, έχουν χάσει τη ζωή τους 16 άνθρωποι, πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί και δεν έχουμε νέα για 26», ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου για τη διαχείριση της κρίσης.

Περισσότεροι από 20.000 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής στους σεισμοπαθείς μετά τη δόνηση των 6,6 βαθμών μέσα στη νύχτα που έπληξε το Χοκάιντο, με επίκεντρο 62 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της επαρχίας, της πόλης Σαπόρο

Ο σεισμός της Πέμπτης ήταν ακόμη ένα πλήγμα για την Ιαπωνία, ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ των πολύνεκρων καταστροφών που έχει ζήσει η χώρα τους τελευταίους μήνες: από τις πλημμύρες στις αρχές Ιουλίου, μετά στο κύμα καύσωνα και ακολούθως το πέρασμα του τυφώνα Τζέμπι στις αρχές της εβδομάδας.

Φωτογραφία Reuters

Όλη τη νύχτα, σωστικά συνεργεία, με μηχανήματα και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, έψαχναν σημάδια ζωής στα συντρίμμια αλλά οι προσπάθειές τους γίνονταν ακόμη πιο δύσκολες από τους συνεχείς μετασεισμούς. «Πολλοί άνθρωποι είναι ακόμα θαμμένοι κάτω από τη γη, εργαζόμαστε χωρίς διακοπή αλλά οι προσπάθειες διάσωσης είναι δύσκολες», σχολίασε ένας στρατιωτικός μιλώντας στο δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από μέρους μας για να τους βρούμε το ταχύτερο», πρόσθεσε.

Φωτογραφία Reuters

«Ήταν φοβερό (…) ήμουν βέβαιος ότι θα πέθαινα», αφηγήθηκε ένας κάτοικος περιγράφοντας τις κατολισθήσεις τεράστιων όγκων.

Μετά τη γενική διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας όλων των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, 1,3 εκατ. σπίτια και εταιρικοί πελάτες, ή περίπου το 40% των κατοίκων του νησιού, θα έχουν ξανά ρεύμα σήμερα (07.09.2018) το πρωί, σύμφωνα με τη Hokkaido Electric Power Co. Παράλληλα, ο στρατός έχει αναπτύξει βυτιοφόρα φορτηγά στη νήσο για τη διανομή νερού, καθώς διακόπηκε και η ύδρευση.

Ο πρωθυπουργός Άμπε προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμη κίνδυνος κατολισθήσεων λάσπης, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου τέμνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες, και στην επικράτειά της καταγράφεται κάθε χρόνο περίπου το 20% των ισχυρότερων σεισμικών δονήσεων στον πλανήτη Γη.

Φωτογραφία Reuters

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον φονικό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, όταν έχασαν τη ζωή τους 18.500 ανθρώπους και προκλήθηκε καταστροφή στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις