Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως θα στηρίξει στους πληγέντες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα στηρίξει την Τουρκία στις προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τους φονικούς σεισμούς.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Ανταντόμ Γκεμπρεγέσους, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι νεκροί από τον φονικό σεισμό ανέρχονται σε 50.325, οι 44.374 στην Τουρκία και οι 5.951 στη Συρία.

Από τον τελευταίο μετασεισμό χθες Δευτέρα σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 140, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD). Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα χαλάσματα 32 άνθρωποι.

Στην Τουρκία, οι τραυματίες φτάνουν συνολικά τις 108.000 ενώ εκατομμύρια έχουν μείνει άστεγοι και ζουν σε σκηνές ή έφυγαν για άλλες πόλεις.

Η Τουρκία «κάνει ό,τι μπορεί» αλλά χρειάζεται διεθνή στήριξη για να βοηθήσει τα θύματα, είπε ο Τέντρος, περιγράφοντας την καταστροφή ως «πραγματικά μνημειώδη» στη σύγχρονη ιστορία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά στην Αντιόχεια, μια από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο, ο Τέντρος είπε ότι συζήτησαν την υγειονομική κατάσταση στους καταυλισμούς.

«Υπάρχουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού, ψυχικές διαταραχές –επειδή πολλοί άνθρωποι βίωσαν τραυματικές εμπειρίες –ενώ άλλοι χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης, ιδίως ορθοπεδικές», είπε.
«Από την πλευρά του ΠΟΥ, θα στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο ανάλογα με τα ζητήματα που προκύπτουν και βασιζόμενοι στις προτεραιότητες του υπουργείου», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Περισσότερα από 160.000 κτίρια με 520.000 διαμερίσματα κατέρρευσαν ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, τον χειρότερο στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα ξαναχτιστούν τα σπίτια μέσα σε έναν χρόνο, όμως θα χρειαστούν ακόμη πολλοί μήνες μέχρι να φύγουν από τις σκηνές ή τα κοντέινερ οι χιλιάδες πληγέντες και να μετακομίσουν σε μόνιμες κατοικίες, ώστε να ανακτήσουν το αίσθημα της κανονικότητας και της ασφάλειας που έχασαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
15
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS