Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Πρόθυμος να εξετάσει νέα ανοίγματα για βοήθεια στα σύνορα ο πρόεδρος της Συρίας

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, είναι πρόθυμος να εξετάσει το άνοιγμα νέων συνοριακών σημείων διέλευσης ώστε να προωθηθεί η βοήθεια στα θύματα του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, περιοχή που ελέγχεται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Αυτό δήλωσε σήμερα (12.2.2023) ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, λέγοντας ότι «σήμερα το απόγευμα, συνάντησα την Αυτού Εξοχότητα τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην ιδέα να εξετάσει διασυνοριακά σημεία πρόσβασης γι’ αυτήν την έκτακτη ανάγκη» που προκλήθηκε από τον σεισμό.

Το Μπαρ αλ-Χάουα, το μόνο λειτουργικό σημείο διέλευσης από την Τουρκία προς τις κατεστραμμένες από τον σεισμό περιοχές που ελέγχονται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Ωστόσο, η βοήθεια μεταφέρεται ξανά από εκεί ήδη από την Πέμπτη, αλλά αυξάνονται οι εκκλήσεις για άνοιγμα και άλλων συνοριακών σημείων διέλευσης προκειμένου να επιταχυνθεί η παράδοση της βοήθειας.

seismos syria r

Ο Τέντρος χαιρέτισε επίσης «την έγκριση που δόθηκε πρόσφατα από τη συριακή κυβέρνηση για τις διασυνοριακές αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ», ώστε να μπορούν να μεταφέρουν τη βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι δέχθηκε η διεθνής βοήθεια που προορίζεται για τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές να μεταφερθεί μέσω των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχό της.

seismos syria r

Ωστόσο ο ΠΟΥ συνεχίζει να περιμένει το πράσινο φως από τις αρχές των βορειοδυτικών αυτών περιοχών για να μεταβεί εκεί.

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ δηλώνει ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί η κατάπαυση πυρός για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια. Σήμερα, μάλιστα, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών εξήγησε ότι αναμένεται η έγκριση από τη την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.

«Είμαστε σε ετοιμότητα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Μπορούμε να κινηθούμε ανά πάσα στιγμή προς τα βορειοδυτικά, χάρη στην εξουσιοδότηση που έχουμε (…) από αυτήν την πλευρά. Τώρα περιμένουμε νέα από την άλλη πλευρά. Όταν θα τα έχουμε, θα κατευθυνθούμε βορειοδυτικά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μασαγιόσι Σον: Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της SoftBank είναι ο αγαπημένος ξένος επενδυτής του Ντόναλντ Τραμπ
Τα μεγάλα στρατηγικά ανοίγματα της SoftBank στις ΗΠΑ έχουν αναδείξει τον όμιλο σε έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στη χώρα - Ανάλυση των Financial Times
Μασαγιόσι Σον και Ντόναλντ Τραμπ
Κίνα: Το Πεκίνο ετοιμάζει μια γιγαντιαία στρατιωτική παρέλαση για να κάνει επίδειξη ισχύος στους αντιπάλους της
Η Κίνα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση στην ιστορία της – Πίσω από τα φουτουριστικά όπλα, ο στόχος είναι να προβληθεί ισχύς και αποτροπή, γράφει το πρακτορείο Reuters
Πρόβα πτήσης πριν από στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο, Κίνα
Γαλλία: Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 8 Σεπτεμβρίου – «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα»
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας έχει παρουσιάσει σχέδιο περικοπών άνω των 40 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο της αριστερής όσο και της δεξιάς αντιπολίτευσης
Francois Bayru 1
Η Ουκρανία καταγγέλλει τον σκηνοθέτη Γούντι Άλεν μετά την εμφάνισή του σε φεστιβάλ κινηματογράφου στη Ρωσία
Ο Αμερικανός κινηματογραφιστής κατηγορείται ότι εξυπηρετεί την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, αφού συμμετείχε διαδικτυακά σε φεστιβάλ στη Μόσχα και έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για τον ρωσικό κινηματογράφο, σύμφωνα με το Politico
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Γούντι Άλεν