Κόσμος

Σκάνδαλο Pegasus: Υπό παρακολούθηση πέντε Γάλλοι υπουργοί κι ένας διπλωμάτης – συνεργάτης του Μακρόν

Πέντε υπουργοί και ένας διπλωμάτης που υπηρετούσε στη γαλλική προεδρία είχαν πέσει θύματα κατασκοπείας. Στα τηλέφωνά τους είχαν βάλει το λογισμικό Pegasus και τους παρακολουθούσαν, σύμφωνα με νέα στοιχεία για το σκάνδαλο που προκαλεί σάλο στη Γαλλία.

Οι νέες πληροφορίες για το σκάνδαλο Pegasus στη Γαλλία δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Mediapart και επιβεβαιώθηκαν από δύο πηγές της έρευνας.

Τα τηλέφωνα των πέντε υπουργών και του διπλωμάτη προσβλήθηκαν το 2019 και 2020 και εμφάνισαν ίχνη του λογισμικού που έχει αναπτυχθεί από την ισραηλινή εταιρεία NSO κατά την διάρκεια ελέγχων των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Οι πέντε υπουργοί είναι ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ (Παιδείας), η Ζακλίν Γκουρό (Εδαφικής Συνοχής, υπουργείο Εσωτερικών), Ζυλιέν Ντεναρμαντί (Γεωργίας από το 2020, Πόλης και Στέγης προηγουμένως), Εμανουέλ Ουαργκόν (Στέγης, Οικολογικής Μετάβασης προηγουμένως) και Σεμπαστιέν Λεκορνύ (Υπερπόντιων Εδαφών).

Ελιζέ Γαλλία

Ο διπλωμάτης ανήκει στην διπλωματική υπηρεσία του Μεγάρου των Ηλυσίων και συνεργάζεται για διεθνή θέματα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου από κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε ότι το λογισμικό Pegasus, το οποίο αναπτύχθηκε από τον ισραηλινό όμιλο NSO έχει επιτρέψει την διείσδυση και κατασκοπεία στα τηλέφωνα 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, 85 ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και 65 διευθυντών επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες.

Η δημοσιογραφική ερευνητική δουλειά βασίσθηκε σε κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών που έχουν επιλέξει οι πελάτες της NSO από το 2016 και περιήλθε στην κατοχή της οργάνωσης Forbidden Stories και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πλήθος αγωγών έχει κατατεθεί στην Γαλλία από θύματα του λογισμικού.

Το Μαρόκο έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε το λογισμικό, γεγονός που διαψεύδει η Ραμπάτ κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ψευδείς και αβάσιμους» και πυροδοτώντας δικαστικές έρευνες στην Γαλλία, την Ισπανία και την Γερμανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν