Κόσμος

Σλοβακία: Άκυρο το δημοψήφισμα λόγω πολύ χαμηλής συμμετοχής

Άκυρο ανακυρύχθηκε το δημοψήφισμα στην Σλοβακία, λόγω της πολύ χαμηλής συμμετοχής.

Το δημοψήφισμα στη Σλοβακία έγινα για συνταγματική αναθεώρηση που θα επέτρεπε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ωστόσο προσήλθαν να ψηφίσουν λιγότεροι από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Μόνο 27,25% των ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσήθλαν να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα να κηρυχθεί άκυρο, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εκλογική επιτροπή.

Απ’ αυτους που ψήφισαν, περίπου 97,5% τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν θα έχει καμιά συνέπεια.

Οι υποστηρικτές της συνταγματικής αναθεώρησης ήθελαν να επιτρέψουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Σλοβακία, όπως συνηθίζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το σλοβακικό σύνταγμα προβλέπει πως το κοινοβούλιο, το οποίο εκλέγεται για τετραετή θητεία, δεν μπορεί να διαλυθεί πρόωρα ακόμη κι αν καταρρεύσει η κυβέρνηση και δεν μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία για ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η αριστερή αντιπολίτευση πρότεινε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αφού περίπου 400.000 ψηφοφόροι υπέγραψαν αίτημα για συνταγματική αναθεώρηση.

Για να ήταν το δημοψήφισμα έγκυρο και δεσμευτικό, θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Συνολικά περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Αυτή τη στιγμή στην Μπρατισλάβα κυβερνά ένας τρικομματικός λαϊκιστικός συντηρητικός συνασπισμός, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε περίπτωση διεξαγωγής νέων εκλογών, απειλείται με πλήρη κατάρρευση, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Έτσι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πάνε 20 χρόνια από τότε που είχε επιτευχθεί το απαιτούμενο όριο συμμετοχής σε δημοψήφισμα στη Σλοβακία.

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2024.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν βλέπει «καλή προοπτική» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ: Επιχειρούμε να βγούμε από το «όχι πόλεμος, όχι ειρήνη» λέει ο Πεζεσκιάν
Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι καθαρά ειρηνικό, παρόλο που έχει εμπλουτίσει ουράνιο πολύ πέρα ​​από την καθαρότητα που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί
Αποκάλυψη FT: Το παρασκήνιο της συνεργασίας Deutsche Bank και Επστάιν, ήταν «Key Client» της από το 2013-2019
Εσωτερικά emails και έγγραφα του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης αποκαλύπτουν πως η γερμανική τράπεζα αγνόησε προειδοποιήσεις και διατήρησε επί χρόνια τη σχέση με τον καταδικασμένο χρηματιστή
Deutsche Bank