Κόσμος

Σλοβακία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών για να μην απολύσει τον αρχηγό της αστυνομίας

Ο Σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντρούκερ δήλωσε σήμερα (16.04.2018) ότι θα παραιτηθεί, μόλις τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβε το αξίωμα, ενώ συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις Σλοβάκων που ζητούν να παυθεί ο αρχηγός της αστυνομίας μετά τον φόνο ενός δημοσιογράφου.

Ο φόνος, τον Φεβρουάριο, του Γιάν Κούτσιακ, ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε τη διαφθορά στις επιχειρήσεις και την πολιτική, οδήγησε στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και δεκαετίες στη χώρα εναντίον αυτού που οι πολίτες θεωρούν εκτεταμένη διαφθορά. Τον περασμένο μήνα οι διαδηλώσεις είχαν ήδη εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο τρικομματικός συνασπισμός με επικεφαλής το κόμμα Smer του Φίτσο σχημάτισε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο ο Ντρούκερ, ο οποίος είναι ανεξάρτητος, ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών στη θέση του στενού συμμάχου του Φίτσο Ρόμπερτ Κάλινακ.

Ο Ντρούκερ δήλωσε πως δεν βρήκε καμιά δικαιολογία για να απολύσει τον Πρόεδρο της Αστυνομίας Τίμπορ Γκάσπαρ, όμως αισθάνεται ότι το ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί βαθιές διαιρέσεις στην κοινωνία.

«Φεύγω επειδή δεν μπόρεσα να ηρεμήσω την κατάσταση και η πόλωση παραμένει», δήλωσε ο Ντρούκερ στους δημοσιογράφους. «Δεν πιστεύω πως η αποχώρηση του Γκάσπαρ θα την ηρεμούσε».

Δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις ζητώντας την απόλυση του Γκάσπαρ ώστε να βεβαιωθούν πως ο φόνος του Κούτσιακ θα ερευνηθεί επισταμένα.

Μερικές από τις έρευνες του Κούτσιακ αφορούσαν συμφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας στη Σλοβακία, ο ιδιοκτήτης της οποίας σχετίζεται με τον Γκάσπαρ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Τα σημάδια ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο την ώρα που το χάσμα μεταξύ Τραμπ και Ευρώπης μεγαλώνει
Καθώς οι μάχες παραμένουν σφοδρές και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις βαλτώνουν, η Μόσχα πολλαπλασιάζει τα μηνύματα ότι δεν σκοπεύει να περιορίσει τη στρατιωτική της προσπάθεια
Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο
Οι πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στο Pornhub για το 2025 – Τι έψαξαν οι Έλληνες και ο όρος-έκπληξη στη Ρωσία
Το Pornhub δημοσιεύσε τον ετήσιο απολογισμό του και αποκαλύπτει τις τάσεις που κυριάρχησαν στις αναζητήσεις του 2025 – Κάποιες επιβεβαιώνουν τη διαμόρφωση των συνηθειών, ενώ άλλες εντυπωσιάζουν με την αιφνίδια άνοδό τους
Άνδρας με καπέλο που φέρει το λογότυπο του Pornhub
Τα κρυφά παιδιά του Βλαντίμιρ Πούτιν με την Αλίνα Καμπάεβα – Σπάνιες εικόνες τα δείχνουν να θέλουν να γίνουν γυμναστές όπως η μητέρα τους
Φωτογραφίες και βίντεο που διέρρευσαν από τη Ρωσία δείχνουν για πρώτη φορά τους φερόμενους ως γιους του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι εκπαιδεύονται στη γυμναστική υπό την επίβλεψη της Αλίνας Καμπάεβα, της πρώην ολυμπιονίκης
Οι εικόνες των κρυφών γιων του Πούτιν