Κόσμος

Σουηδία: Δυο ακτιβίστριες έριξαν κόκκινη μπογιά σε πίνακα του Κλοντ Μονέ

Δυο ακτιβίστριες για την προστασία του περιβάλλοντος κάλυψαν με κόκκινη μπογιά το τζάμι που προστατεύει έναν πίνακα του Κλοντ Μονέ και στη συνέχεια κόλλησαν επάνω τις παλάμες τους, στο Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης στη Σουηδία.

Οι δύο γυναίκες, ηλικίας περίπου 25-30 ετών, συνελήφθησαν ενώ η οργάνωση Aterstall Vatmarker («Αποκατάσταση των Υδροβιότοπων») στη Σουηδία ανέλαβε την ευθύνη για την πράξη τους.

Το έργο που εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης είναι «Ο κήπος του ζωγράφου στο Ζιβερνί», που φιλοτέχνησε ο Μονέ το 1900.

Ο πίνακας θα εξεταστεί από μια ομάδα συντηρητών του μουσείου για να διαπιστωθεί εάν έχει υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του μουσείου, Χάνα Τότμαρ, η ομάδα ελπίζει ότι θα έχει «περισσότερες πληροφορίες» για το θέμα μέχρι αύριο Πέμπτη.

Η οργάνωση Aterstall Vatmarker έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου διακρίνονται οι δύο γυναίκες να πασαλείβουν την κόκκινη μπογιά στο τζάμι, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο πίνακας. Φώναζαν εν χορώ «Η κλιματική κατάσταση επείγει» και «Απειλείται η υγεία μας». Η μία από αυτές είναι νοσηλεύτρια και η δεύτερη φοιτήτρια νοσηλευτικής.

Σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, η οργάνωση κατηγόρησε τη σουηδική κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική.

«Θα έπρεπε να μειώσουμε τις εκπομπές (καυσαερίων) κατά 31%. Αλλά οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι σκάνδαλο» είπε η Χέλεν Βάλγκρεν, η εκπρόσωπος της ομάδας αυτής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Αγκαζέ» με ΕΕ και ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι στη συνάντηση με τον Τραμπ – Παρόντες Φον ντερ Λάιεν, Στάρμερ, Μακρόν, Μερτς, Στουμπ και Μελόνι
Ο Ουκρανός πρόεδρος πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, πριν την μεγάλη συνάντηση με τον Τραμπ
Ζελένσκι - φον ντελ Λάιεν 16
Η «ακτινογραφία» του σχεδίου ειρήνης που παρουσίασε ο Πούτιν στην Αλάσκα και η αλλαγή στάσης του Τραμπ
Το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι στις ΗΠΑ - Τι ζητά ο Ρώσος πρόεδρος για να σταματήσει τον πόλεμο και σε ποια ζητήματα δεν αλλάζει στάση ο Ουκρανός ομόλογός του
Ντόναλντ Τραμπ / Βλαντιμίρ Πούτιν 2
WSJ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε στην Ευρώπη πως ο Πούτιν αποδέχθηκε την παρουσία δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία
Το Κίεβο επιδιώκει εδώ και καιρό αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας ως ασπίδα απέναντι σε μελλοντική επιθετικότητα από τη Ρωσία, στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας
Sputnik 9