Κόσμος

Στην αντεπίθεση ο Ομπάμα: Έχω έναν χρόνο μπροστά μου…

H αμερικανική Γερουσία υποσχέθηκε ότι θα "παγώσει" τη διαδικασία σχετικά με το Ανώτατο Δικαστήριο κι ο Μπαράκ Ομπάμα αντεπιτίθεται: ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε σήμερα να ορίσει «εντός των επόμενων εβδομάδων» έναν δικαστή προτρέποντας τους γερουσιαστές να κάνουν τη δουλειά τους και να μην υψώσουν προσκόμματα στη διαδικασία επικύρωσης της υποψηφιότητάς του.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, επανέλαβε χθες με δριμύτητα ότι δεν θα διεξαχθεί στο σώμα αυτό καμία ακροαματική διαδικασία για οποιοδήποτε υποψήφιο επιλέξει ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.
«Έχω έναν χρόνο μπροστά μου (…) Θα κάνω τη δουλειά μου» δήλωσε ο Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο, απαντώντας στους πολιτικούς του αντιπάλους που απειλούν ότι θα περιμένουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2017, για τον διορισμό του δικαστή ο οποίος θα αναπληρώσει το κενό που άφησε ο συντηρητικός δικαστής Άντονιν Σκάλια, που απεβίωσε πριν από 11 ημέρες.

«Εγώ θα ορίσω κάποιον και θα αφήσω τον αμερικανικό λαό να αποφασίσει εάν έχει τα κατάλληλα προσόντα για την θέση και εάν η Γερουσία διοργανώσει μία ακροαματική διαδικασία και μία ψηφοφορία» τόνισε ο Ομπάμα.
«Σύμφωνα με όσα βλέπω, η ατζέντα των γερουσιαστών δεν είναι επιβαρυμένη» είπε με σκωπτική διάθεση.
«Το απλούστερο για (τους Ρεπουμπλικανούς) θα ήταν να υποκύψουν στις πιο ακραίες φωνές στους κόλπους του κόμματός τους και να μην κάνουν τίποτα. Όμως η δουλειά μας προς όλους είναι να εκπληρώνουμε τις συνταγματικές μας υποχρεώσεις» προσέθεσε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαριθμεί πλέον 4 συντηρητικούς δικαστές και 4 προοδευτικούς δικαστές με αποτέλεσμα να πλανάται ο κίνδυνος ισοψηφίας στις επόμενες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει.
«Το Σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να ορίσει τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Πρόκειται για μία υποχρέωση που λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε σήμερα στο SCOTUSblog, ένα μπλογκ με θέματα του Ανώτατου Δικαστηρίου όπου γράφουν νομικοί και εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι.
«Πρόκειται επιπλέον για μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχει να λάβει ένας πρόεδρος» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις που εκδίδει αυτός ο θεσμός έχουν έναν άμεσο αντίκτυπο στην «οικονομία μας, την ασφάλειά μας, τα δικαιώματά μας, την καθημερινότητά μας».

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του συντηρητικού δικαστή Άντονιν Σκαλία, ο Ομπάμα περιέγραψε τα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει, σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντικαταστάτης του:
«Μία άψογη πορεία. Ένα βαθύ σεβασμό για τον ρόλο του δικαστικού συστήματος. Μία εξαίρετη αντίληψη του κόσμου και του τρόπου που λειτουργεί».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η επίθεση στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία αποτελεί επίδειξη ισχύος από το Ιράν, δεν έχει στρατιωτική αξία
Ειδικοί θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι το Ιράν δεν είχε την ικανότητα να εκτοξεύσει πυραύλους σε τέτοια απόσταση, ωστόσο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο μήνυμα της Τεχεράνης στον στρατηγικό της διάλογο με ΗΠΑ και Ισραήλ
Αυτή η φωτογραφία, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου 2023, απεικονίζει ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επί του USS Paul Hamilton (DDG 60) κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στο λιμάνι του Ντιέγκο Γκαρσία
Axios: Η κυβέρνηση Τραμπ κάνει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για διπλωματική «διέξοδο» από τον πόλεμο με το Ιράν
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις του Ιράν, τα σενάρια ενός συμβιβασμού Ουάσινγκτον - Τεχεράνης και οι χώρες που θεωρούνται ως επικρατέστερες για να αναλάβουν τη διαμεσολάβηση
Ντόναλντ Τραμπ
IDF: «Ο ιρανικοί πύραυλοι δεν προορίζονταν να χτυπήσουν το Ισραήλ» – «Εντός της ζώνης άμεσης απειλής Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη»
Σε περίπου μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, της γιορτής της ελευθερίας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για την ελευθερία και το μέλλον μας» λέει ο Αρχηγός του IDF, Εγιάλ Ζαμίρ
IDF