Κόσμος

Στην κόψη του ξυραφιού Ισραήλ και Ιράν: Θρίλερ με ακόμα έναν πυρηνικό επιστήμονα – Τα βλέμματα στραμμένα στη Γενεύη

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί θα απευθυνθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη - Νέο πλήγμα του Ισραήλ σε νοσοκομείο της Τεχεράνης

Καζάνι που βράζει είναι η Μέση Ανατολή, καθώς οι επιθέσεις ΙράνΙσραήλ συνεχίζονται με χτυπήματα εκατέρωθεν τόσο σε κεντρικά σημεία του Ισραήλ όσο και του Ιράν.

Μάλιστα, μετά την χθεσινή επίθεση του Ιράν σε νοσοκομείο του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ απάντησε σήμερα με πυραυλική επίθεση σε νοσοκομείο της Τεχεράνης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα επικαλείται το υπουργείου Υγείας της χώρας. 

Ζωντανή εικόνα από το Τελ Αβίβ:

Θρίλερ με πυρηνικό επιστήμονα

Άγνωστη παραμένει η τύχη ακόμα ενός πυρηνικού επιστήμονα, καθώς πραγματοποιήθηκε απόπειρα δολοφονίας στην περιοχή Γκίσα στο κέντρο της Τεχεράνης. Η επίθεση είχε ως στόχο ένα διαμέρισμα σε μια πολυώροφη πολυκατοικία.

Μια ισραηλινή πηγή, σχολιάζοντας το περιστατικό, δήλωσε ότι στόχος της απόπειρας δολοφονίας ήταν ένας Ιρανός επιστήμονας που συνδέεται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Η ταυτότητα του θύματος δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά ούτε και η κατάστασή του.

Μέχρι στιγμής οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δώσει περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση υγείας του επιστήμονα. 

Ισραήλ: Θέλουμε να αποσταθεροποιήσουμε το ιρανικό καθεστώς

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, δήλωσε πως με τα πλήγματά του, το Ισραήλ αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση του ιρανικού καθεστώτος.

«Πρέπει να χτυπήσουμε όλα τα σύμβολα του καθεστώτος και τους μηχανισμούς καταπίεσης του πληθυσμού, όπως η Basij (πολιτοφυλακή), και τη βάση εξουσίας του καθεστώτος, όπως η Φρουρά της Επανάστασης», ανέφερε ο Κατς σε δήλωσή του.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα μετανάστευσης που θα επηρεάσει την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

«Το κύμα βίας που πυροδοτείται από τις επιθέσεις του Ισραήλ θα μπορούσε να βλάψει την περιοχή και την Ευρώπη όσον αφορά τη μετανάστευση και την πιθανότητα διαρροής πυρηνικών», ανέφερε το γραφείο του σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την Παρασκευή την επανάληψη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τα πλήγματα κατά των «πολιτικών υποδομών» της χώρας.

«Είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στην επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις (με το Ιράν), οι οποίες περιλαμβάνουν τα πυρηνικά – να προχωρήσουμε σε μηδενικό εμπλουτισμό (του ουρανίου από το Ιράν) – τα βαλλιστικά, να περιορίσουμε τις ιρανικές δυνατότητες και τη χρηματοδότηση όλων των τρομοκρατικών ομάδων που αποσταθεροποιούν την περιοχή», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της αεροπορικής έκθεσης του Παρισιού.

«Το Ισραήλ ενδέχεται να επιτεθεί σε πυρηνικό εργοστάσιο στο Φόρντο σε 72 ώρες»

Σύμφωνα με το Iran International, μέσο ενημέρωσης προσκείμενο στην ιρανική αντιπολίτευση, αν οι ΗΠΑ δεν πάρουν την απόφαση να καταστρέψουν την πυρηνική βάση στο Φορντό τότε «το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί (στην εγκατάσταση) τις επόμενες 72 ώρες».

«Το Ισραήλ ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν την εγκατάσταση λόγω του οπλικού της δυναμικού, αλλά εάν χρειαστεί – και για να εκμεταλλευτεί την στρατιωτική υπεροχή που έχει επιτύχει το Ισραήλ – μπορεί να επιτεθεί μόνο του» σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 60 πολεμικά αεροσκάφη του χτύπησαν δεκάδες στόχους γύρω από την Τεχεράνη και άλλες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της έδρας της ιρανικής υπηρεσίας πυρηνικής έρευνας.

Ένας ιρανικός πύραυλος χτύπησε ένα βιομηχανικό πάρκο στη νότια ισραηλινή πόλη Μπερσμπά, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά κτίρια κοντά σε προηγούμενο χτύπημα. Δεν υπήρξαν θύματα, αλλά επτά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί θα απευθυνθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, εν μέσω πολέμου με το Ισραήλ, στο περιθώριο των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τους Ευρωπαίους στην ίδια πόλη.

Ο Αραγτσί θα «μιλήσει αυτοπροσώπως» στις 16.00 ώρα Ελλάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πασκάλ Σιμ σε δημοσιογράφους. Θα μιλήσει για περίπου 10 λεπτά, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου. Νωρίτερα, στις 15:30 ώρα Ελλάδας, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη Ντανιέλ Μερόν θα μιλήσει στον Τύπο, κοντά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Αλεσάντρα Βελούτσι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στη Γενεύη με τον Ιρανό ομόλογό τους για να συζητήσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Υποστηρίζοντας ότι το Ιράν είναι κοντά στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, το Ισραήλ εξαπέλυσε στις 13 Ιουνίου μαζική αεροπορική επίθεση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία οδήγησε την ιρανική πλευρά σε αντίποινα. Έκτοτε, τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν και οι εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων κατά του ισραηλινού εδάφους διαδέχονται το ένα το άλλο.

Στις 5 Φεβρουαρίου, το Ισραήλ, ακολουθώντας αντίστοιχη απόφαση των ΗΠΑ μία ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγορώντας το ότι «διασπείρει τον αντισημιτισμό».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα ιρανική πυραυλική επίθεση στo Ισραήλ - 17 τραυματίες στη Χάιφα, σοβαρά ένας 16χρονος και ένας 40χρονος
Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, υπήρξαν τουλάχιστον έξι πτώσεις ιρανικών πυραύλων σε περιοχές του Ισραήλ και πολλοί σοβαρά τραυματίες. Λίγο μετά τις 16:00 o ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη λήξη του συναγερμού
Ισραηλινοί διασώστες έξω από κατεστραμμένο κτίριο μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση στη Χάιφα
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
38