Κόσμος

Στην Ολλανδία το πρώτο εγκληματολογικό νεκροταφείο της Ευρώπης

Το Άμστερνταμ της Ολλανδίας πρόκειται να φιλοξενήσει το πρώτο εγκληματολογικό (ταφονομικό) νεκροταφείο της Ευρώπης. Σε αυτό οι επιστήμονες θα μπορούν να μελετούν με την ησυχία τους την αποσύνθεση των ανθρωπίνων πτωμάτων σε φυσικές και όχι πια σε εργαστηριακές συνθήκες.

Η έρευνα αυτού του είδους αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τους ειδικούς της εγκληματολογίας και τους ιατροδικαστές, όταν π.χ. προσπαθούν να προσδιορίσουν πριν πόσο καιρό τάφηκε κάποιος.

Το Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο της ολλανδικής πόλης ανακοίνωσε ότι απέκτησε την άδεια για να λειτουργήσει το πρώτο τέτοιο κοιμητήριο σε μια έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων – κοντά μάλιστα σε ένα κατάστημα “Kentucky Fried Chicken” (ό,τι πρέπει δηλαδή για να χάσει κανείς την όρεξή του!).

Θα χρησιμοποιηθεί από τους ερευνητές του Κέντρου και άλλους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια και το Εγκληματολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας, σύμφωνα με το “Science”.

Τα πτώματα που θα καταλήγουν στο εν λόγω νεκροταφείο μετά από δωρεά, θα θάβονται σε βάθος έως ένα μέτρο, μαζί με διάφορα επιστημονικά όργανα, τα οποία θα κάνουν χημικές αναλύσεις και θα καταγράφουν τη σταδιακή αποσύνθεση, χωρίς να χρειάζεται οι επιστήμονες να ανοίξουν τον τάφο για να κάνουν τη δουλειά τους.

Παρόμοια αλλά πολύ μεγαλύτερα νεκροταφεία υπάρχουν και στις ΗΠΑ (έξι έως τώρα), ένα άρχισε να λειτουργεί πέρυσι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας (με την ονομασία Εγκατάσταση Πειραματικής Ταφονομικής Έρευνας) και άλλο ένα σχεδιάζεται στη Βρετανία.

Στις ΗΠΑ αυτά τα νεκροταφεία -όπου μερικά πτώματα σκοπίμως αφήνονται να αποσυντεθούν σε ανοιχτό χώρο (κάτι που δεν συμβεί στην Ολλανδία)- τα λένε και «φάρμες σωμάτων», ένας όρος που μάλλον δεν εμπνέει πολύ σεβασμό για τους νεκρούς…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκάφος αναψυχής που βούλιαξε πριν 2.000 χρόνια βρέθηκε στον βυθό της Αλεξάνδρειας
Οι επόμενες έρευνες στην καρίνα του πλοίου «θα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στη ζωή, τη θρησκεία, την πολυτέλεια και τη διασκέδαση στις πλωτές οδούς της αρχαίας Αιγύπτου κατά τη ρωμαϊκή εποχή»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
«Το πεπρωμένο της Ουκρανίας είναι το πεπρωμένο της Ευρώπης» το μήνυμα ενότητας από Ζελένσκι, Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ
Μετά την λήξη της τετραμερούς συνάντησης ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος αποχώρησαν δίχως να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Φρίντριχ Μερτς, ο Κιρ Στάρμερ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες