Κόσμος

Στον αέρα η συμφωνία για τη νέα Ευρώπη;

- Νομικά προβλήματα απο τη στάση του Κάμερον
- Διχασμένη η Βρετανία για τη στρατηγική του βρετανού πρωθυπουργού
- Πυρά κατά Μέρκελ απο κορυφαίους γερμανούς οικονομολόγους

Σοβαρά νομικά πρβλήματα στην εφαρμογή του νέου συμφώνου δημιουργεί η στάση της Βρετανίας καθώς η θέση της χώρας είναι πως η χρήση των κοινοτικών θεσμών όπως Κομισιον ή Ευρωπαικό Δικαστήριο, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας ομάδας χωρών είναι παράνομη.

Την άποψη αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και ο ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοβσταφ ο οποίος δήλωσε πως κάθε απόπειρα χρήσης ευρωπαικών θεσμών για όποια διακυβερνητική συνθήκη θα τον βρεί κάθετα αντίθετο.

Σύμφωνα με τους Financial Times τόσο οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών όσω και οι Βρετανοί αναζητούν άμεσα λύση ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός δέχεται συγχαρητήτρια αλλά και επικρίσεις.

Οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος τον υποδέχθηκαν ως ήρωα για τη στάση που κράτησε ενώ η αντιπολίτευση και ο φιλοευρωπαικός τύπος τον κατηγορούν για κακή διπλωματία. Αν και ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση δεν δείχνουν καθόλου προβληματισμένοι, ο Ντέιβιντ Κάμερον καλείται τη Δευτέρα να δώσει εξηγήσει στη Βουλή.


“Λαθος διάγνωση έκανε η Μέρκελ”

Πυρά όμως δέχεται και η γερμανίδα καγκελάριος. Ενας απο τους σοφούς της γερμανικής οικονομίας ο Πέτερ Μπόφινγκερ, θεωρεί τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ ανεπαρκή και την ‘διάγνωση’ της Α. Μέρκελ λάθος.

Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post ο Μπόφινγκερ δήλωσε πως «το ευρώ θα έχει σωθεί μόνο εάν αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ισπανία και την Ιταλία». Οι θέσεις της κυρίας Μέρκελ για μια δημοσιονομική ένωση μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα το ευρώ όχι όμως βραχυπρόθεσμα.

Το πρωί μελώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο ο ίδιος είπε οτι η κυρία Μέρκελ έχει διαγνώσει λάθος τα βασικά προβλήματα. “Πιστεύει πως έχουμε ένα πρόβλημα χρεών. Δεν βλέπει πως πρόκειται για ένα πρόβλημα των αγορών. Δεν βλέπει με πόσο επικίνδυνο τρόπο αναπτύσσεται η οικονομία. Αυτή η λάθος διάγνωση του προβλήματος μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στη Γερμανία, μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στην Ευρώπη” είπε.

Διαβάστε επίσης :

Σόιμπλε : Το ευρώ και η Ευρώπη θα επιβιώσουν

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί – «Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για τριμερή σύνοδο» λέει ο Ζελένσκι
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι ο όρος «κατάπαυση του πυρός» έχει μικρότερη σημασία από την ουσία, που είναι να σταματήσει η αιματοχυσία
Ζελένσκι και φον ντελ Λάιεν
Ανανεώθηκε πριν 52 λεπτά
9
«Αγκαζέ» με ΕΕ και ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι στη συνάντηση με τον Τραμπ – Παρόντες Φον ντερ Λάιεν, Στάρμερ, Μακρόν, Μερτς, Στουμπ και Μελόνι
Ο Ουκρανός πρόεδρος πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, πριν την μεγάλη συνάντηση με τον Τραμπ
Ζελένσκι - φον ντελ Λάιεν 17
Η «ακτινογραφία» του σχεδίου ειρήνης που παρουσίασε ο Πούτιν στην Αλάσκα και η αλλαγή στάσης του Τραμπ
Το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι στις ΗΠΑ - Τι ζητά ο Ρώσος πρόεδρος για να σταματήσει τον πόλεμο και σε ποια ζητήματα δεν αλλάζει στάση ο Ουκρανός ομόλογός του
Ντόναλντ Τραμπ / Βλαντιμίρ Πούτιν 2
WSJ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε στην Ευρώπη πως ο Πούτιν αποδέχθηκε την παρουσία δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία
Το Κίεβο επιδιώκει εδώ και καιρό αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας ως ασπίδα απέναντι σε μελλοντική επιθετικότητα από τη Ρωσία, στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας
Sputnik 9