Κόσμος

Στον αέρα η συμφωνία για τη νέα Ευρώπη;

- Νομικά προβλήματα απο τη στάση του Κάμερον
- Διχασμένη η Βρετανία για τη στρατηγική του βρετανού πρωθυπουργού
- Πυρά κατά Μέρκελ απο κορυφαίους γερμανούς οικονομολόγους

Σοβαρά νομικά πρβλήματα στην εφαρμογή του νέου συμφώνου δημιουργεί η στάση της Βρετανίας καθώς η θέση της χώρας είναι πως η χρήση των κοινοτικών θεσμών όπως Κομισιον ή Ευρωπαικό Δικαστήριο, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας ομάδας χωρών είναι παράνομη.

Την άποψη αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και ο ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοβσταφ ο οποίος δήλωσε πως κάθε απόπειρα χρήσης ευρωπαικών θεσμών για όποια διακυβερνητική συνθήκη θα τον βρεί κάθετα αντίθετο.

Σύμφωνα με τους Financial Times τόσο οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών όσω και οι Βρετανοί αναζητούν άμεσα λύση ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός δέχεται συγχαρητήτρια αλλά και επικρίσεις.

Οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος τον υποδέχθηκαν ως ήρωα για τη στάση που κράτησε ενώ η αντιπολίτευση και ο φιλοευρωπαικός τύπος τον κατηγορούν για κακή διπλωματία. Αν και ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση δεν δείχνουν καθόλου προβληματισμένοι, ο Ντέιβιντ Κάμερον καλείται τη Δευτέρα να δώσει εξηγήσει στη Βουλή.


“Λαθος διάγνωση έκανε η Μέρκελ”

Πυρά όμως δέχεται και η γερμανίδα καγκελάριος. Ενας απο τους σοφούς της γερμανικής οικονομίας ο Πέτερ Μπόφινγκερ, θεωρεί τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ ανεπαρκή και την ‘διάγνωση’ της Α. Μέρκελ λάθος.

Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post ο Μπόφινγκερ δήλωσε πως «το ευρώ θα έχει σωθεί μόνο εάν αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ισπανία και την Ιταλία». Οι θέσεις της κυρίας Μέρκελ για μια δημοσιονομική ένωση μπορούν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα το ευρώ όχι όμως βραχυπρόθεσμα.

Το πρωί μελώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο ο ίδιος είπε οτι η κυρία Μέρκελ έχει διαγνώσει λάθος τα βασικά προβλήματα. “Πιστεύει πως έχουμε ένα πρόβλημα χρεών. Δεν βλέπει πως πρόκειται για ένα πρόβλημα των αγορών. Δεν βλέπει με πόσο επικίνδυνο τρόπο αναπτύσσεται η οικονομία. Αυτή η λάθος διάγνωση του προβλήματος μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στη Γερμανία, μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στην Ευρώπη” είπε.

Διαβάστε επίσης :

Σόιμπλε : Το ευρώ και η Ευρώπη θα επιβιώσουν

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παρέμεινε εγκλωβισμένος πίσω από καταρράκτη της Καλιφόρνια για 2 ημέρες: Δείτε βίντεο από τη δραματική διάσωσή του
Το ερμητικό νερό έσπασε το σχοινί του 46χρονου με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί σε σπηλιά πίσω από τον καταρράκτη - «Πρόκειται για εκπληκτική ιστορία επιβίωσης»
Καταρράκτης
Στις 20:00 η συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι - Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων στον Λευκό Οίκο
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντήσει κατ' ιδίαν τον Ζελένσκι και στη συνέχεια θα συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνόδευσαν τον Ουκρανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Γιατί ο Πούτιν έχει «εμμονή» με το Ντονμπάς: Ο ρόλος της περιοχής στον τερματισμό του πολέμου και το όραμα του Ρώσου
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να ελέγξει το Ντονμπάς από το 2014 - Η περιοχή υπήρξε το πεδίο των πιο αιματηρών μαχών του πολέμου και αποτελεί το κύριο επίκεντρο της επίθεσης της Ρωσίας
Βλάντιμιρ Πούτιν 2
Τραμπ πριν τη συνάντηση με Ζελένκι και Ευρωπαίους: «Δεν πρόκειται να ανακτηθεί η Κριμαία ούτε να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ»
Στις 20:00 η συνάντηση των 2 ηγετών - Τι ώρα θα ξεκινήσει η σύνοδος με τους Ευρωπαίους ηγέτες - Η πρώτη ανάρτηση του Ζελένσκι αφού έφτασε στις ΗΠΑ
Ντόναλντ Τραμπ / Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
5
Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στο πλευρό του Ζελένσκι: Οι ελπίδες, οι πιέσεις και τα διαπραγματευτικά «όπλα» στη συνάντηση με τον Τραμπ
Ο Ζελένσκι αναμένεται να δεχτεί πιέσεις από τον Τραμπ να αποδεχτεί τη συμφωνία που πρότεινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή κατά τη συνάντησή τους στην Αλάσκα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι 12