Κόσμος

Στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στη Νότια Κορέα – Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού οι Ένοπλες Δυνάμεις

Συναγερμός έχει σημάνει στη Νότια Κορέα, αφού κηρύχθηκε σήμερα Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2024, στρατιωτικός νόμος από τον Πρόεδρο, Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «ελέγχει το κοινοβούλιο» και μίλησε για «κομμουνιστικές απειλές».

O ίδιος, σε ένα έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα είπε χαρακτηριστικά ότι «θα εκκαθαρίσουμε κάθε στοιχείο μέσα στη Νότια Κορέα που έχει σχέσεις με την Βόρεια Κορέα», ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε πως ο στρατιωτικός νόμος θα του επιτρέψει «να ανοικοδομήσει μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα».

Ο Υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού ενώ έχει συγκαλέσει σύσκεψη, με την παρουσία των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Χαν Ντογκ – Χουν δήλωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν «λάθος» και υπόσχεται να την παρεμποδίσει, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τους βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Το υπόβαθρο των πολιτικών εντάσεων

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, του οποίου το ποσοστό αποδοχής μειώθηκε τους τελευταίους μήνες, δυσκολεύεται να προωθήσει την ατζέντα του ενάντια σε ένα κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2022.

Το συντηρητικό Κόμμα του Γιουν «Δύναμη του Λαού» («People Power») είχε έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση με το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, σχετικά με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Επίσης, έχει απορρίψει εκκλήσεις για ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα που αφορούν τη σύζυγό του και ανώτατους αξιωματούχους, προκαλώντας έντονες επικρίσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το Δημοκρατικό Κόμμα φέρεται να συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των βουλευτών του μετά την ανακοίνωση του Γιουν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύψεις από την Βιρτζίνια Τζιούφρε που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου στην υπόθεση Έπσταϊν - Τα χειρόγραφα που άφησε πριν αυτοκτονήσει
Η Τζιούφρε, η οποία αυτοκτόνησε στη Δυτική Αυστραλία στις 25 Απριλίου 2025 σε ηλικία 41 ετών, ήταν μια από τις κατήγορους των καταδικασμένων Έπσταϊν και της πρώην φίλης του, Γκισλέιν Μάξγουελ
Μερικά από τα φερόμενα θύματα του Jeffrey Epstein, συμπεριλαμβανομένης της Virginia Roberts Giuffre
Το Βιετνάμ στο «μάτι» του τυφώνα Κατζίκι – Πάνω από 325.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Σχεδόν 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την περιοχή, δυο εθνικά αεροδρόμια του Βιετνάμ έκλεισαν και όλα τα αλιευτικά σκάφη που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στα λιμάνια
Τα κύματα πλησιάζουν την παραλία Cua Lo, ενώ ο τυφώνας Kajiki πλησιάζει στην επαρχία Nghe An
Συγκλονιστικές εικόνες από επίθεση του Ισραήλ στην Υεμένη - Έξι νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από βομβαρδισμό
Το Ισραήλ «πρέπει να ξέρει πως δεν θα εγκαταλείψουμε τους αδελφούς μας στη Γάζα, όποιες θυσίες κι αν χρειαστούν», ανέφερε ο Άμπντελ Καντέρ αλ Μουρτάντα, στέλεχος των Χούθι
Μια πυρόσφαιρα αναδύεται από το σημείο όπου σημειώθηκε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Σαναά
Σεργκέι Λαβρόφ: Η Ουκρανία θα πρέπει να μην ανήκει σε στρατιωτικό σχηματισμό και να μην έχει πυρηνικά – Οι όροι για μια συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μαζί με τη Γερμανία και την Τουρκία θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας
O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ 10