Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Συμφωνία του Παρισιού: Πως αντιδρούν ΕΕ, Ρωσία και Κίνα στην αποχώρηση των ΗΠΑ

Συμφωνία του Παρισιού: Πως αντιδρούν ΕΕ, Ρωσία και Κίνα στην αποχώρηση των ΗΠΑ
photo Reuters

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν και επίσημα χθες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν να μην είναι ικανοποιημένες από αυτή την εξέλιξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του επιτρόπου για τη Δράση υπέρ του Κλίματος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε τονίζει πως “η Συμφωνία του Παρισιού έχει στέρεα θεμέλια και είναι εδώ για να μείνει. Η ΕΕ , με τους εταίρους μας, είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με όλες τις πλευρές προκειμένου να τη θέσει σε εφαρμογή».

Ακόμη ο Ισπανός επίτροπος διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται «με τις ενδιαφερόμενες πλευρές και τις οντότητες στις ΗΠΑ που παραμένουν δεσμευμένες σε μια φιλόδοξη δράση υπέρ του κλίματος». Με τον όρο «ενδιαφερόμενες πλευρές» ο Κανιέτε εννοεί τις αμερικανικές πόλεις και πολιτείες που είναι πεπεισμένες για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Τι λένε Κίνα και Ρωσία

Η Κίνα που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε ότι «λυπάται» για την απόφαση της Ουάσινγκτον.

«Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να επιδείξουν περισσότερη υπευθυνότητα και να συμβάλουν περισσότερο στη διαδικασία της συνεργασίας, αντί να προσθέτουν αρνητική ενέργεια», επεσήμανε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα υπογράμμισε πως «η κλιματική αλλαγή είναι μια κοινή πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα, όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συνεργάζονται».

Η Ρωσία από την πλευρά της εκτιμά πως η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού φέρνει «σοβαρό» πλήγμα σε αυτή. «Σε ό,τι αφορά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, προφανώς την υπονομεύει δραματικά, διότι πρόκειται για μία χώρα με σημαντικό ποσοστό εκπομπής ρύπων και σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να συζητήσουμε μια συμφωνία για το κλίμα χωρίς τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ΟΠΕΚ στηρίζει τη συμφωνία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο επεσήμανε σήμερα ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών στηρίζει πλήρως τη Συμφωνία του Παρισιού τονίζοντας πως ” Ο ΟΠΕΚ είναι απολύτως δεσμευμένος στη Συμφωνία του Παρισιού“.

Χθες Δευτέρα οι ΗΠΑ ενημέρωσαν επίσημα τον ΟΗΕ για την απόσυρσή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, απόφαση την οποία είχε λάβει το 2017 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που έχει αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή, την οποία έχουν υπογράψει 197 χώρες, περιλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις