Κόσμος

Συναγερμός στην Τουρκία – Φοβούνται επιθέσεις μετά το μακελειό στο Παρίσι

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, προειδοποίησε για τον κίνδυνο που διατρέχει η Τουρκία μετά την επίθεση στη γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι. Μιλώντας στην 7η ετήσια διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα ο Φιντάν κάλεσε σε επιφυλακή, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα προσφέρει στη Γαλλία βοήθεια στον τομέα των πληροφοριών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενημερώθηκε άλλωστε από το γενικό επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας των διπλωματικών αποστολών και των ευαίσθητων στόχων. Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Ζεκιαΐ Ακσακάλ παρουσίασε τα μέτρα σε σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, ο υπαρχηγός στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ.

Μετά την επίθεση στο προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη, αποφασίστηκε να ανατεθεί η ασφάλεια των διπλωματικών αντιπροσωπειών στις περιοχές πολέμου στις Ειδικές Δυνάμεις.

Αναλυτές στην Τουρκία συνδέουν την επίθεση στο Παρίσι με την πρόσφατη επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και την θεωρούν ως μέρος του “ψυχολογικού πολέμου” που κάνει η Αλ Κάιντα και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο αρχηγός της ΜΙΤ, που και αυτός δεν απέκλεισε αυτή την ανάλυση τόνισε ωστόσο στη σύσκεψη των πρέσβεων ότι “τα προβλήματα (για την ασφάλεια της Τουρκίας) δεν θα λυθούν μόνο με την καταπολέμηση του ΙΚ”.

Ανησυχίες για τις συνέπειες που μπορεί αν έχει για την Τουρκία η επίθεση στο Παρίσι, εξέφρασε επίσης ο υπουργός Τελωνείων Νουρετίν Τζανικλί.

Η αντιπολίτευση αντίθετα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πολιτική της στη Μέση Ανατολή έχει εκθέσει την Τουρκία σε αυτούς τους κίνδυνους.

Ο συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας εξέφρασε την ελπίδα του ότι “η Τουρκία δεν θα πληρώσει για τις συνδιαλλαγές του ΑΚΡ με το ΙΚ”.

Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, που εκφράζει τις απόψεις τη αντιπολίτευσης σχολιάζει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της Τουρκίας συνδέεται και με τα αντίδραση στις επιθέσεις που μπορεί να σημάνουν αυστηρότερη συμπεριφορά προς όλους του μουσουλμάνους της Ευρώπης.

Πέντε εκατ. μουσουλμάνοι ζουν στην Ευρώπη ενώ μόνο στην Γαλλία ζουν 600.000 Τούρκοι. Εκτιμάται ότι περίπου 3.000 εξτρεμιστές ισλαμιστές που πολεμούσαν στο Ιράκ και τη Συρία, επέστρεψαν ήδη στην Ευρώπη.

Εκδήλωση συμπαράστασης για τα θύματα της επίθεσης στη Σαρλί Εμπντό πραγματοποιήθηκε χθες στην μπροστά από το Γαλλικό Προξενείο στο Ταξίμ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ κηρύσσει νομικό πόλεμο στους New York Times και ζητά 15 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά μετωπικά στην ιστορική εφημερίδα, κατηγορώντας την ότι σπιλώνει την εικόνα του με «ψέματα» για τις υποτιθέμενες σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Ντόναλντ Τραμπ: «1.700 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και θα μείνουμε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχαν μακρά συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο για τον πνευματικό και γεωπολιτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει στο Λευκό Οίκο
Νέα Υόρκη: 38χρονος χτύπησε με το αυτοκίνητό του 16χρονη επειδή τον απέρριψε – Βίντεο ντοκουμέντο από την φονική παράσυρση
Το άτυχο κορίτσι εκσφενδονίστηκε και χτύπησε σε στύλο - Στο βίντεο φαίνεται η μητέρα της να τραυματίζεται στα πόδια και να γονατίζει πάνω από το παιδί της φωνάζοντας «κόρη μου, κόρη μου»
Αυτοκίνητο
1
Αμαζόνιος: Ο πνεύμονας της Γης πεθαίνει μέρα με τη μέρα στη Βραζιλία – Έκταση ίση με την Ισπανία καταστράφηκε σε 40 χρόνια
Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, το τροπικό δάσος της Βραζιλίας έχασε έκταση σχεδόν ίση με εκείνη όλης της Ισπανίας, προειδοποιούν νέα δορυφορικά δεδομένα
Πυρκαγιά στον Αμαζόνιο
Η Πολωνία καλεί το ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για τα χειρότερα απέναντι στη Ρωσία – «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο»
Ο Κάρολ Ναβρότσκι κάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να ενισχύσει την άμυνά της μετά την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποδόθηκαν στη Μόσχα
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι
Σοκ στην Ιταλία από την αυτοκτονία 14χρονου θύματος bullying και ομοφοβίας - «Κρατήστε μου μία θέση στο σχολείο» οι τελευταίες του λέξεις
Οι συμμαθητές του Πάολο Μέντικο τον φώναζαν στην τάξη «Πάολα» και «κοριτσάκι» - Επιστολές στον Πάπα Λέοντα, την Τζόρτζια Μελόνι και τον υπουργό Παιδείας
Ιταλική αστυνομία