Πέμπτη, 23 Μαΐ
29oC Αθήνα

Συνάντηση Πουτζδεμόν με τον πρόεδρο του Καταλανικού Κοινοβουλίου

Συνάντηση Πουτζδεμόν με τον πρόεδρο του Καταλανικού Κοινοβουλίου

Παρά τις προσπάθειες της Ισπανικής κυβέρνησης να το αποτρέψει, ο Κάρλες Πουτζδεμόν συναντήθηκε τελικά με τον πρόεδρο του Καταλανικού κοινοβουλίου. Για άλλη μια φορά διατυπώθηκε η άποψη ότι ο Καταλανός ηγέτης μπορεί να συνεχίσει να διοικεί την περιφέρεια… εξ αποστάσεως.

«Δόθηκαν οδηγίες προς την εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Καταλονίας στις Βρυξέλλες ώστε να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή αυτής της σύσκεψης στους χώρους της αντιπροσωπείας», εξήγησε διπλωματική πηγή.

Έτσι η σύσκεψη, της οποίας μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο. Ο πρόεδρος του νέου καταλανικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ο Πουτζδεμόν έχει κάθε δικαίωμα να εκλεγεί νέος πρόεδρος και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου που θα τον ανακηρύξει στο πόστο.

Οι συνομιλίες διεξάγονται την ώρα που ο Κάρλες Πουτζδεμόν είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της Καταλονίας και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου προσπαθεί να οργανώσει μία συνεδρίαση διορισμού του ως προέδρου πριν από το τέλος του μήνα σε δύσκολες συνθήκες.

“Αλαλούμ” με την ορκωμοσία… εξ αποστάσεως

Εάν παραμείνει στο Βέλγιο, θα πρέπει να χρισθεί πρόεδρος εξ αποστάσεως, πράγμα που οι νομικές υπηρεσίες του καταλανικού κοινοβουλίου θεωρούν παράνομο, όπως και η καταλανική αντιπολίτευση. Η Μαδρίτη έχει δεσμευθεί να προσβάλει μία τέτοια διαδικασία ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ομως, εάν επιστρέψει στην Ισπανία, κινδυνεύει να συλληφθεί και να προφυλακισθεί κατηγορούμενος για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

 

Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι μπορεί να διοικεί τις υποθέσεις της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας από τις Βρυξέλλες με video link. Ωστόσο, η νομική υπηρεσία του κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη αποφάνθηκε ότι αυτό είναι παράνομο, ενώ ο Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι θα παρεμποδίσει της άσκηση καταλανικής τηλεπροεδρίας προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις