Κόσμος

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της Κομισιόν για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Στη συνέχιση των προσπαθειών της Κομισιόν και ιδίως του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, συζητήθηκαν οι τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου για τις επικείμενες ευρωεκλογές, η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία και η διεύρυνση της ΕΕ. Η χώρα μας αποδέχθηκε την πρόταση για τον εκλογικό νόμο ως αναγκαίο συμβιβασμό, αν και, όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν υιοθετήθηκαν αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όπως η πανευρωπαϊκή λίστα υποψηφίων ευρωβουλευτών και άλλες υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και στο επόμενο θέμα, η νομιμοποίηση της ΕΕ προϋποθέτει την ενίσχυση των δικαιωμάτων πολιτών αλλά και την επιβεβαίωση θεμελιωδών αρχών, όπως αυτές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, για όλα τα κράτη, μέσω ενός μονίμου μηχανισμού παρακολούθησης.

Στη συνέχεια η Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για το πακέτο διεύρυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. «Η χώρα μας θα εξετάσει αναλυτικά τις προτάσεις αυτές, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν στο Συμβούλιο του Ιουνίου, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση του σεβασμού της αιρεσιμότητας, των ευρωπαϊκών αξιών και των σχέσεων καλής γειτονίας» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε νόμους που υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και πρότεινε σχέδιο Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί πρόθεση για de facto απόσχιση
Βοσνία
22χρονος με τσεκούρι αποκεφάλισε μια γυναίκα στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας - Χειροπέδες στον δράστη
«Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που εισήλθε στην πανεπιστημιούπολη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, άλλος ένας διακομίστηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο», αναφέρει η αστυνομία
Η αστυνομία απέκλεισε τους χώρους του Πανεπιστημίου, μετά την επίθεση