weather-icon °C AΘΗΝΑ

Λευκός καπνός! Συμφωνία για την ηγεσία της ΕΕ

Λευκός καπνός! Συμφωνία για την ηγεσία της ΕΕ
Φωτογραφία Reuters

Μια Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε την Κυριακή, πάτησε… pause τη Δευτέρα και ξεκινά ξανά την Τρίτη. Θα βρουν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε. έναν κοινό τόπο για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν και εκείνος που θα διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ;

Το παρασκήνιο είναι κάτι περισσότερο έντονο. Χαρακτηριστικό το ότι η Σύνοδος Κορυφής επρόκειτο να ξεκινήσει στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) αλλά χρειάστηκε να καθυστερήσει άλλες δυο ώρες καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνέχιζε τις διαβουλεύσεις. Οι 28 καλούνται να συμφωνήσουν για τα νέα πρόσωπα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Απών λόγω… προεκλογικής περιόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα εκπροσωπηθεί από τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο live blog του newsit.gr

Μια Σύνοδος Κορυφής… ναυάγιο

Μετά την αποτυχία των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων της Κυριακής προς τη Δευτέρα, οι 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να συμφωνήσουν για τη σύνθεση της νέας διευθυντικής ομάδας για να αποφύγουν να δώσουν επιχειρήματα στις δυνάμεις των λαϊκιστών δίνοντας την εικόνα μίας Ευρώπης σε αδυναμία να κυβερνηθεί.

Διορισμοί στις θέσεις κλειδιά με ένα νέο δεδομένο: οι ευρωεκλογές του Μαΐου έφεραν το δίδυμο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών μπροστά στην απώλεια του ελέγχου της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Click4more: Μας συγχωρείτε… διακοπή

Ωστόσο την Κυριακή, ένα συμβιβαστικό πακέτο υποστηριζόμενο από την Γερμανία, την Γαλλία, τη Ολλανδία και την Ισπανία εμφανιζόταν ότι συγκεντρώνει την συναίνεση: ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς στην Κομισιόν, ο Γερμανός συντηρητικός Μάνφρεντ Βέμπερ στο Κοινοβούλιο, ένα δίδυμο από τους Φιλελεύθερους για το Συμβούλιο και την ευρωπαϊκή διπλωματία.

Παράλληλα, η Γαλλία θα μπορούσε να ζητήσει την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να υποστηρίξει μία γυναίκα για λόγους ισοτιμίας. Όμως οι φιλικές διευθετήσεις με πυρήνα το γαλλο-γερμανικό δίδυμο δεν αρκούσαν για να ξεπερασθούν οι ευρωπαϊκές διαιρέσεις.

Μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αρνείται τον συμβιβασμό Μακρόν-Μέρκελ, που στερεί την προεδρία της Κομισιόν από τον επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ. Άλλες χώρες απέρριψαν έναν συμβιβασμό που επιτεύχθηκε χωρίς αυτές.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε την Κυριακή και… τελείωσε τη Δευτέρα εμποδίστηκε από μικρές χώρες: Ιρλανδία, Λετονία, Κροατία και από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την ομάδα του Βίζεγκραντ, που θεώρησαν ότι δεν εκπροσωπούνται. Μαζί τους και η Ιταλία.

Η Σύνοδος Κορυφής που έκανε… «μπαρούτι» ο Μακρόν

Προς το μεσημέρι, η Σύνοδος Κορυφής διακόπηκε για σήμερα, απόφαση σπάνια που υποχρεώνει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αναθεωρήσουν τα προγράμματά τους.

Κουρασμένος έπειτα από μία εβδομάδα στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε μεγάλη δυσαρέσκεια για μία αποτυχία που ισοδυναμεί με παραδοχή αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτό δίνει μία πολύ κακή εικόνα της Ευρώπης, μία εικόνα έλλειψης σοβαρότητας, αναξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο», είπε εκφράζοντας την λύπη του για τις «ώρες ατέρμονων συζητήσεων» που μετατρέπουν τη Ευρωπαϊκή Ένωση σε «ένα 28μελές κλαμπ που συνέρχεται χωρίς ποτέ να αποφασίζει».

Click4more: Ο απαισιόδοξος κύριος Ρούτε

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να ζητήσει μεταρρύθμιση στη λήψη αποφάσεων, ώστε η ΕΕ να μην είναι πλέον «όμηρος μικρών ομάδων».

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να υποβαθμίσει την αποτυχία των συνομιλιών λέγοντας ότι αξίζει τον κόπο να χαθεί λίγος χρόνος για να αποφευχθούν εντάσεις πέντε ετών εξαιτίας κακών επιλογών.

Η κατάσταση δεν είναι χειρότερη από το 2014, όταν χρειάσθηκαν τρεις σύνοδοι κορυφής για να δοθεί η προεδρία της Κομισιόν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Κοινοβουλίου στον Μάρτιν Σουλτς. Μία τέταρτη σύνοδος κορυφής τότε χρειάσθηκε για την πλήρωση των θέσεων του προέδρου του Συμβουλίου και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίσθηκαν χθες το βράδυ ανάμεσα στους 28, καθώς και ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες στο Στρασβούργο, όπου διεξάγεται σήμερα η πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μακρόν και Μέρκελ δήλωσαν ότι ελπίζουν σε μία ταχεία απόφαση σήμερα το μεσημέρι και, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι πιθανόν ότι έχει βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.

Με πληροφορίες και από politico.eu

#TAGS MM