Κόσμος

Συρία: Οι Κούρδοι θα συνεχίζουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια αραβοκουρδική συμμαχία από τα διεθνή στρατεύματα, δήλωσαν πως θα συνεχίσουν την επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία παρά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Η μάχη στο Χατζίν στη Συρία συνεχίζεται μέχρι τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των FDS, Μουστάφα Μπάλι. Οι μάχες θα σταματήσουν ωστόσο σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, προειδοποίησε, αναφερόμενος στις νέες απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η αμερικανική απόφαση δεν είναι παρά μια απόφαση και δεν έχει ακόμη αντίκτυπο επί του εδάφους», πρόσθεσε ο Μπάλι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μάχες συνεχίζονται σήμερα ανάμεσα στους κουρδικές δυνάμεις και στους τζιχαντιστές στο έσχατο καταφύγιο του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Έζορ, γνωστή με την επωνυμία «θύλακας Χατζίν» στην ανατολική Συρία.

Υποστηριζόμενες από την αεροπορία του συνασπισμού κατά του ΙΚ, οι FDS πήραν τον έλεγχο, την περασμένη εβδομάδα, της κοινότητας Χατζίν, έπειτα από μάχες τριών και πλέον μηνών, περιορίζοντας την παρουσία των τζιχαντιστών σε δύο τελευταίες κοινότητες αυτού του έσχατου προπυργίου, στη Σούσα και την Αλ-Σάαφα.

«Είχαμε δηλώσει προηγουμένως πως αν δεχθούμε επίθεση, θα αφιερωθούμε στην προάσπιση των εδαφών μας», είπε ακόμη ο Μουστάφα Μπάλι, ο οποίος πρόσθεσε πως «το σενάριο μιας διακοπής της αντιτρομοκρατικής μάχης συνδέεται με τις τουρκικές απειλές».

Στο μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γαλλία και οι σύμμαχοί της που πολεμούν εναντίον του ΙΚ συνομιλούν με τις ΗΠΑ για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αλλά η Ουάσινγκτον πρέπει να λάβει υπόψη τη σταθερότητα της περιοχής προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

«Εμείς και τα κράτη εταίροι μας στον διεθνή συνασπισμό συνομιλούμε με την Ουάσινγκτον για τον χρόνο και τους όρους της εφαρμογής της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Τις ερχόμενες εβδομάδες, η Γαλλία θα είναι προσεκτική ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των εταίρων των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Η προστασία των πληθυσμών της βορειοανατολικής Συρίας και η σταθερότητα αυτής της περιοχής πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική τραγωδία και οποιαδήποτε επιστροφή των τρομοκρατών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 11
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 6
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία 3
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι η Ουκρανία έχει χάσει τη σύγκρουση και ότι η Ρωσία έχει αναδειχθεί νικήτρια, παραμονή της συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν 2