Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Νέες εικόνες από τα 12 παιδιά που παραμένουν εγκλωβισμένα στο σπήλαιο [vids, pics]

Ταϊλάνδη
Φωτογραφία Reuters

Νέα video έρχονται στη δημοσιότητα από την Ταϊλάνδη και αποκαλύπτουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους περιμένουν καρτερικά το θαύμα: τον απεγκλωβισμό τους από το σπήλαιο όπου παγιδεύτηκαν εξαιτίας των μουσώνων.

Το πρώτο από τα νέα video που δείχνουν τα παιδιά που έχουν συγκλονίσει την Ταϊλάνδη δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης (04.07.2018) από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας. Δείχνει τα παιδιά και τον προπονητή τους καταπονημένα αλλά πιο ήρεμα από το πρώτο video, εκείνο από τη στιγμή του εντοπισμού τους.

Τα αγόρια χτυπούν με τα χέρια τους παλαμάκια (σ.σ. ταϊλανδέζικος χαιρετισμός), λένε τα ονόματά τους και ευχαριστούν τους διασώστες. Μάλιστα, ξεσπούν σε γέλια όταν ένα από τα παιδιά λέει ότι… ξεχάστηκε όταν συστήνονταν.

Τα παιδιά είναι καλυμμένα με θερμαντικές κουβέρτες. Μαζί τους βρίσκεται ένας άνδρας, δύτης. Το video έχει διάρκεια σχεδόν ένα λεπτό.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Σε ένα δεύτερο video, που ανέβηκε στο Facebook και έχει διάρκεια σχεδόν δυο λεπτά. Σε αυτό, ο άνδρας που βρίσκεται με τα παιδιά, τους δίνει τις πρώτες βοήθειες. Περιποιείται τις πληγές που έχουν στα πόδια τους. Ο άνδρας φορά στολή του Βασιλικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Καθώς η κάμερα «γυρνά» μέσα στο σπήλαιο, κάποια από τα παιδιά κοιμούνται, ενώ άλλα χαμογελούν και κάνουν γκριμάτσες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επικοινωνήσουν τα παιδιά με τους γονείς τους. Όμως το γεγονός πως δόθηκαν νέες εικόνες τους στα Μέσα και φαίνονται καλά, καθησυχάζει τους πάντες. Οι αρχές έστειλαν ένα τηλέφωνο στη σπηλιά όπου είναι τα παιδιά, αλλά το κάλυμμά του καταστράφηκε από τα κύματα και το νερό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ταϊλάνδη: Άγνωστο πότε να ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης

Το σημαντικότερο είναι ότι τα 12 αγόρια, μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας και ο προπονητής τους είναι ζωντανοί και καλά στην υγεία τους. Χάθηκαν το Σάββατο 23 Ιουνίου και εντοπίστηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (02.07.2018) μετά από εννέα μέρες.

Τη χαρά για τον εντοπισμό τους διαδέχτηκε η ανησυχία για το πως θα μπορέσουν να απεγκλωβιστούν τα παιδιά και ο 25χρονος συνοδός τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία για το πότε θα ξεκινήσει. Πολλά θα κριθούν από τα επίπεδα του νερού. Τα οποία δεν έχουν υποχωρήσει. Κι αν, εξαιτίας των μουσώνων, η στάθμη ανέβει ξανά, τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα.

Ο στόχος είναι η επιχείρηση να ξεκινήσει μόνο αν και όταν είναι απόλυτα ασφαλές για τα παιδιά. Για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους ούτε κι εκείνη των διασωστών. Δεν αποκλείεται να χρειαστούν μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να βγουν τα παιδιά και ο προπονητής τους από το σπήλαιο όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ήδη, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ταϊλάνδης, τα παιδιά έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται πως να φορούν ειδικές μάσκες δυτών και πως να αναπνέουν. Ίσως το να βγάλουν τα παιδιά με τη βοήθεια δυτών μέσα από το νερό να είναι ο μοναδικός τρόπος να τα απεγκλωβίσουν. Αναζητούνται κι άλλοι τρόποι, αλλά η κατάδυση είναι το πιθανότερο σενάριο.

Δεν αποκλείεται η επιχείρηση διάσωσης να ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα, δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών. Το σίγουρο είναι πως δεν θα βγουν όλα τα παιδιά με τη μια. Και το επίσης σίγουρο είναι όπως όλη η Ταϊλάνδη προσεύχεται για το θαύμα.

Με πληροφορίες από Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις