Στους 51 είναι ο νέος τραγικός απολογισμός των νεκρών από τις ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας, στις νότιες ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές χθες το βράδυ (05.07.2025), ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό πολλών παιδιών που εξακολουθούν να αγνοούνται.
Οι πλημμύρες, οι οποίες προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν περιοχές του κεντρικού Τέξας την Παρασκευή, έχουν κοστίσει τη ζωή σε 43 ανθρώπους στην κομητεία Κερ, την πλέον πληγείσα, και σε ακόμη επτά σε άλλες τρεις κομητείες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του AFP που βασίζεται στα επίσημα στοιχεία των τοπικών αρχών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες στο Τέξας αναζητώντας 30 αγνοούμενα παιδιά, στον απόηχο των φονικών πλημμυρών που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 51 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών.
Οι σαρωτικές πλημμύρες σημειώθηκαν ανήμερα του εορτασμού της «Ημέρας Ανεξαρτησίας», της 4ης Ιουλίου – εθνικής επετείου στις ΗΠΑ – λόγω των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στο κεντρικό Τέξας. Παραμένουν σε ισχύ προειδοποιήσεις για επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή.
«28 ενήλικους και 15 παιδιά», δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Κερ, ο Λάρι Λίθα. Από τα περίπου 750 κορίτσια που συμμετείχαν σε θερινή κατασκήνωση στις όχθες του ποταμού Γκουανταλούπε, αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 30, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον προηγούμενο απολογισμό τον νεκρών ο οποίος αυξήθηκε το πρωί της Κυριακής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
If you’re praying for the people of Texas, reply with “AMEN” My heart is completely shattered
— MAGA Voice (@MAGAVoice) July 5, 2025
Keep praying for a Miracle. I pray we continue to find more people pic.twitter.com/BOfRoq5vO1
«Θα αναζητήσουμε ακατάπαυστα κάθε θύμα αυτής της πλημμύρας. Δεν θα σταματήσουμε σήμερα ή αύριο, θα σταματήσουμε όταν ολοκληρωθεί το έργο μας», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ στη συνέντευξη Τύπου, παρουσία της υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Κρίστι Νόεμ.
Kind person rescues a dog from rising floodwaters in Texas..
(@Yoda4ever) July 5, 2025
jessicaarena pic.twitter.com/kFpJp5C7zf
Στον χώρο της κατασκήνωσης, η στάθμη των υδάτων είχε υποχωρήσει χθες Σάββατο, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της καταστροφής, με δεκάδες ακινητοποιημένα οχήματα και ξεριζωμένα δέντρα, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
— Clyp Keeper (@DGrayTexas45) July 6, 2025
Ο Μάικλ, 40 ετών, είπε ότι οδήγησε από το Όστιν – την πρωτεύουσα της πολιτείας, περίπου 150 χλμ ανατολικά – το πρωί της Παρασκευής, μόλις πληροφορήθηκε τα νέα, προκειμένου να αναζητήσει την 8χρονη κόρη του.
Μέχρι στιγμής έχει βρει μόνο ορισμένα από τα υπάρχοντά της.
— Matt Van Swol (@matt_vanswol) July 5, 2025
«Ήμασταν στο Κέρβιλ όλη μέρα χθες, στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων. Σήμερα το πρωί, όταν ακούσαμε ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες εδώ, ο αδερφός μου κι εγώ πήγαμε με φορτηγό, όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε, για να δούμε εάν μπορούσαμε να βρούμε κάτι», περιέγραψε.
Σωστικά συνεργεία χτενίζουν την περιοχή αναζητώντας αγνοούμενους. Περίπου 500 διασώστες με τη συνδρομή 14 ελικοπτέρων έχουν κινητοποιηθεί, ενώ η Εθνοφρουρά του Τέξας και η Ακτοφυλακή έχουν στείλει ενισχύσεις.
Wow…this is breathtakingly terrifying.
— Eric Daugherty (@EricLDaugh) July 5, 2025
New timelapse shows how the Llano River in Texas flooded.
Over the course of 120 seconds, what was land became river.pic.twitter.com/HNE1BqWlPN
Σύμφωνα με τις αρχές, η στάθμη του ποταμού Γκουανταλούπε ανέβηκε την Παρασκευή σχεδόν 8 μέτρα μέσα σε λιγότερη από μία ώρα, κατά την οποία έπεσαν 300 χιλιοστά βροχής, το ένα τρίτο της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης στη συγκεκριμένη κομητεία.