Κόσμος

Τέλος τα δακρυγόνα στο Πόρτλαντ! Απαγορεύονται με απόφαση Δημάρχου

Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ, της πρωτεύουσας της πολιτείας Όρεγκον όπου εδώ και περισσότερες από 100 ημέρες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, απαγόρευσε χθες Πέμπτη επισήμως στην αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για τη διατήρηση της τάξης.

Ο Τεντ Γουίλερ, ένας Δημοκρατικός, δέχθηκε και ο ίδιος δακρυγόνα όταν συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της παρουσίας ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Πόρτλαντ.

click4more: Καταστρέφονται Όρεγκον και Καλιφόρνια! 15 νεκροί και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι από τις τεράστιες φωτιές (pics)

Παρά το γεγονός ότι απαγόρευσε τη χρήση δακρυγόνων, ο Γουίλερ τόνισε ότι εξακολουθεί να αναμένει η αστυνομία να αντιδρά ώστε να αποτρέπει τη βία και τους βανδαλισμούς. Από τον Μάιο όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, μετά τον θάνατο από ασφυξία κατά την προσαγωγή του του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς, έχουν συλληφθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

“Περιμένω από την αστυνομία να συλλαμβάνει όσους διαπράττουν αδικήματα. Αναμένω από τον γενικό εισαγγελέα να προσάγει όσους διαπράττουν αδικήματα”, τόνισε ο Γουίλερ.

“Ήρθε η ώρα να μειώσουμε τη βία”

Όμως πρόσθεσε ότι “έχει έρθει η ώρα να μειώσουμε όλοι τη βία στην κοινότητά μας. Θέλουμε όλοι αλλαγή (…) δικαιοσύνη για τους μαύρους και τους ανθρώπους κάθε φυλής”.

“Για τον λόγο αυτό, ως επικεφαλής της αστυνομίας, δίνω εντολή με άμεση ισχύ και μέχρι νεοτέρας στην αστυνομία του Πόρτλαντ να σταματήσει να χρησιμοποιεί δακρυγόνα για τη διατήρηση της τάξης”, εξήγησε.

“Τις τελευταίες εκατό ημέρες” οι αστυνομικοί της πόλης “χρησιμοποίησαν όλοι δακρυγόνα (…) Χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Το χρειαζόμαστε τώρα”, κατέληξε ο Γουίλερ.

Κινητοποιήσεις κάθε βράδυ

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε βράδυ σε διάφορες συνοικίες του Πόρτλαντ συχνά ολοκληρώνονται κάτω από ένα σύννεφο δακρυγόνων.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, την 100η νύκτα των κινητοποιήσεων, η αστυνομία διέλυσε ομάδα διαδηλωτών που πραγματοποιούσε πορεία προς ένα αστυνομικό τμήμα κάνοντας χρήση μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων. Εκατοντάδες περίοικοι, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά, είδαν τα δακρυγόνα να φτάνουν μέχρι τα σαλόνια και τα υπνοδωμάτιά τους.

Ο Γουίλερ είχε επικρίνει τότε μέσω αναρτήσεών του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το περιστατικό. Εκείνο το βράδυ οι περισσότεροι αστυνομικοί που επενέβησαν ήταν ομοσπονδιακοί και άρα δεν τους αφορά η απαγόρευση αυτή.

Εξάλλου την Τετάρτη οι αρχές του Πόρτλαντ απαγόρευσαν τη χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου σε όλες τις υπηρεσίες που εξαρτώνται από τον δήμο, περιλαμβανομένης της αστυνομίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι