Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

«Θάβουν» τα… «τσεκούρια» Ερντογάν και Μπόρις Τζόνσον

«Θάβουν» τα… «τσεκούρια» Ερντογάν και Μπόρις Τζόνσον

Καθώς η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρώπης για τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά συμμάχους. Και ελπίζει πως ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα είναι ένας απ’ αυτούς.

Τι κι αν παλιότερα, το 2016 συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε απαιτήσει να ασκηθεί βέτο στην ένταση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Τι κι αν είχε γράψει ποίημα με το οποίο προσέβαλε τον Ερντογάν; Όλα αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα.

Ο Ερντογάν τηλεφώνησε την Τετάρτη στον Μπόρις Τζόνσον για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, σημειώνοντας και τις οικογενειακές ρίζες του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως πιστεύει ότι η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, «στρατηγικούς εταίρους» κατ’ αυτόν, θα βελτιωθούν περαιτέρω επί των ημερών του νέου επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Φυσικά, τα τουρκικά ΜΜΕ υποδέχθηκαν με διθυράμβους και πανηγυρισμούς την ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον του στον θώκο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, λόγω του ότι η οικογένειά του έχει δεσμούς με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Τζόνσον είναι δισέγγονος ενός Οθωμανού διπλωμάτη, του Αλί Κεμάλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις