Κόσμος

Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα

Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο

Οι λεγόμενοι «Μπλε Δράκοι»(Glaucus atlanticus), που εμφανίστηκαν στις ακτές της Μεσογείου της Ισπανίας, είναι μικρά γυμνοβράγχια μαλάκια που ζουν κυρίως στους ωκεανούς, παρασυρόμενα από τα ρεύματα στην επιφάνεια της θάλασσας. Παρά το μικρό τους μέγεθος – σπάνια ξεπερνούν τα 3-4 εκατοστά – εντυπωσιάζουν με το μεταλλικό μπλε χρώμα τους και την ασυνήθιστη μορφή τους, που θυμίζει φανταστικό πλάσμα.

Συναντώνται συνήθως σε θερμά νερά του Ατλαντικού ωκεανός και πιο συχνά στις ακτές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά παρουσίας τους σε Αυστραλία, Νότια Αφρική και πρόσφατα στη Μεσόγειο.

Οι «Μπλε Δράκοι» τρέφονται με μέδουσες όπως η περίφημη «Μέδουσα-Μπούκαλα» (Portuguese man o’ war). Τα πλάσματα αυτά έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν στο σώμα τους τις ισχυρές τοξίνες των μεδουσών και να τις συμπυκνώνουν. Έτσι, το τσίμπημά τους είναι ακόμη πιο ισχυρό από το ίδιο το θήραμά τους, προκαλώντας έντονο πόνο, δερματικά εγκαύματα, εμετούς, λιποθυμία και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Αν και εντυπωσιακοί στην όψη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να τους αγγίζει κανείς, ούτε καν όταν ξεβράζονται στις ακτές. Ακόμη και νεκροί, οι «Μπλε Δράκοι» μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τσίμπημα σε όποιον τους ακουμπήσει με γυμνά χέρια.

 

Οι εμφανίσεις τους στη Μεσόγειο θεωρούνται σπάνιες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά στην Ισπανία και αλλού, πιθανόν λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας της θάλασσας και της κλιματικής αλλαγής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αστυνομικοί ψέκασαν με σπρέι πιπεριού διαδηλωτή ντυμένο βάτραχο στο Πόρτλαντ - Για «εξέγερση» χωρίς αποδείξεις μιλάει ο Τραμπ
Ο διαδηλωτής άρχισε να χορεύει κάπως... άσεμνα μπροστά στους αστυνομικούς στο Πόρτλαντ κι όταν άρχισαν να διαλύουν το πλήθος, τον ψέκασαν με πιπέρι
Αστυνομικοί ψεκάζουν  με σπρέι πιπεριού διαδηλωτή ντυμένο βάτραχο στο Πόρτλαντ
Φρίντριχ Μερτς: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεξάγει υβριδικό πόλεμο – Δεν θέλει να διαπραγματευτεί, θα έρθει η στιγμή που θα θέλει να συζητήσει»
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να καταστρέψει την πολιτική τάξη στην ήπειρό μας»
Φρίντριχ Μερτς 1
Η Σαναέ Τακαΐτσι έτοιμη να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας – Η «Σιδηρά Κυρία» που θαυμάζει Θάτσερ και Τραμπ
Η 64χρονη συντηρητική πολιτικός κέρδισε την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος - Η μαθήτρια του Σίνζο Άμπε και η ιδεολογία μίας «ισχυρής Ιαπωνίας»
Σαναέ Τακαΐτσι
Πάνω από 50 φορές πυροβόλησε ο ομογενής Αρτέμιος Μίντζας σε πάρκο στην Αυστραλία - Αντιμέτωπος με 25 αδικήματα
Από την έρευνα που έχει γίνει φαίνεται πως το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς δεν σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα ή τρομοκρατικές ομάδες - Βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο
Ο Αρτέμιος Μίντζας
4
Δύο χρόνια μετά το αιματοκύλισμα της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Supernova οι συνομιλίες με το Ισραήλ γεννούν ελπίδες για το τέλος του πολέμου
Δεκάδες εκδηλώσεις σήμερα στο Ισραήλ για τα θύματα που εκτελέστηκαν από τα μέλη της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 - «Θα εξασφαλίσουμε σίγουρα συμφωνία», προβλέπει ο Τραμπ
Γάζα