Κόσμος

Το Ιράν προειδοποιεί τον Τραμπ για «νέο Βιετνάμ»

Ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, μιλώντας από το γραφείο του στην Τεχεράνη, είπε ότι το Ιράν ήταν πρόθυμο να πολεμήσει όσο χρειάζεται

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Σαΐντ Χατιμπζαντέχ απείλησε με νέο Βιετνάμ τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Sky News, ο αναπληρωτής υπουργός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε ένα σαφές μήνυμα για τον Ντόναλντ Τραμπ όταν τον ρώτησαν για την πιθανότητα να αναπτυχθούν Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος: «Απλώς διαβάστε τι συνέβη στο Βιετνάμ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα αντιμετωπίσουν ένα ακόμη Βιετνάμ εάν στείλουν δυνάμεις στο έδαφος στον πόλεμο.

Ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, μιλώντας από το γραφείο του στην Τεχεράνη, είπε ότι το Ιράν ήταν πρόθυμο να πολεμήσει όσο χρειάζεται και ότι η χώρα δεν επικεντρώνεται επί του παρόντος σε μια διπλωματική λύση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλειε τις διαπραγματεύσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί της έπρεπε να υποβάλουν μια πρόταση που θα τερματίσει τη σύγκρουση μια για πάντα.

Όμως, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος, το μήνυμά του προς τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν σαφές: «Απλώς διαβάστε τι συνέβη στο Βιετνάμ».

Οι Αμερικανοί στρατιώτες, είπε, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοια μοίρα στο Ιράν: «Καταλαβαίνουν ότι αυτοί που τους έσυραν σε αυτόν τον πόλεμο μπορούν να τους σύρουν και αυτούς σε ένα τέλμα».

Η ανυπακοή του έρχεται μετά από δύο εβδομάδες καταστροφικής σύγκρουσης που έχει αφήσει σχεδόν 1.500 Ιρανούς νεκρούς στον πόλεμο με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και εκατομμύρια Ιρανούς εκτοπισμένους.

Έχει επίσης στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.000 μη Ιρανούς. Αυτό περιλαμβάνει τουλάχιστον 886 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στον Λίβανο, 30 στο Ιράκ, επτά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έξι στο Κουβέιτ, 12 στο Ισραήλ, τέσσερις στη Συρία, δύο στο Ομάν, δύο στη Σαουδική Αραβία και δύο στο Μπαχρέιν.

Δεκατρείς Αμερικανοί στρατιώτες έχουν επίσης πεθάνει, καθώς και ένας Γάλλος στρατιώτης.

Ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ κατηγόρησε επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο.

«Θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές όταν έχουν να κάνουν με το Ιράν και να μην λαμβάνουν συμβουλές από εκείνους που δεν γνωρίζουν το Ιράν, οι οποίοι ήθελαν για δεκαετίες να κερδίσουν έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν με Αμερικανούς φορολογούμενους και αίμα Αμερικανών στρατιωτών.

«Ο Νετανιάχου και το ισραηλινό καθεστώς έχουν τη δική τους ατζέντα να κάνουν αυτόν τον πόλεμο μια νίκη για αυτούς εις βάρος όλων».

Όσο για την υγεία του νέου Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι ήταν «υγιής και υπεύθυνος» παρά το γεγονός ότι δεν έχει κάνει ακόμη δημόσια εμφάνιση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αιματοκύλισμα στην Καμπούλ: 400 νεκροί και 250 τραυματίες μετά την επίθεση του Πακιστάν
Οι πακιστανικές αρχές λένε ότι χτύπησαν με πλήγματα «ακριβείας» εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» και «υποδομών υποστήριξης τρομοκρατών», οι οποίοι δρουν «εναντίον πακιστανών αμάχων»
Επίθεση του Πακιστάν στην Καμπούλ
Ο Τραμπ θερίζει ό,τι έσπειρε: Η άρνηση των συμμάχων να τον στηρίξουν για τα Στενά του Ορμούζ και η διπλωματική του απομόνωση
Ο Ρεπουμπλικάνος διέταξε να αρχίσει ο πόλεμος των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν χωρίς να νοιαστεί να το συζητήσει με τους συμμάχους της Ουάσιγκτον και τώρα το πληρώνει....
Ντόναλντ Τραμπ 10
Το «όχι» της ΕΕ στον Τραμπ για πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ προκαλεί τριγμούς στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αμφισβητήσει αρκετές φορές την «αναγκαιότητα» της Συμμαχίας και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από αυτή, αν η Ευρώπη δεν αυξήσει τα κονδύλια για την άμυνα
Στενά του Ορμούζ 21
Washington Post: Το καθεστώς στο Ιράν θα μείνει στην εξουσία εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Οι Άραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και οργισμένοι, καθώς έχουν δεχθεί επιθέσεις αντιποίνων από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους και drones
Φρουροί της Επανάστασης