Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Το… πάτησε ο Τραμπ! Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επισήμως από τον ΠΟΥ

Τραμπ

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό για κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Το Κογκρέσο έλαβε ειδοποίηση ότι ο πρόεδρος απέσυρε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας», τόνισε με tweet του ο Ρόμπερτ Μενεντέζ, Δημοκρατικός γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι ειδοποίησε επισήμως τα Ηνωμένα Έθνη για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

 

Η ειδοποίηση θα καταστεί εκτελεστέα μετά από την συμπλήρωση ενός έτους, στις 6 Ιουλίου 2021, διευκρίνισαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου χρηματοδότη του Οργανισμού.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον ΠΟΥ ότι καθυστέρησε να αντιδράσει ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού…

SOS από ΠΟΥ: Στοιχεία ότι μεταδίδεται μέσω του αέρα

Όλα αυτά ενώ λίγο νωρίτερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση. “Αν και ο αριθμός των θανάτων μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, στην πραγματικότητα, ορισμένες χώρες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων, ωστόσο σε άλλες χώρες, οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται”, είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε πως “προκύπτουν αποδείξεις” σχετικά με τη διασπορά μέσω του αέρα του νέου κορονοϊού, αφότου ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον Οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο που εξαπλώνεται η νόσος.

Click4more: Κορονοϊός: 27 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα – Τα 17 από τουρίστες

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη, η επιστήμονας του ΠΟΥ, Μπενέτα Αλεγκράντζι, είπε ότι ο οργανισμός πιστεύει ότι “υπήρξε ανοικτός στα στοιχεία σχετικά με τους τρόπους της διασποράς” του νέου κορονοϊού.

“Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική καταγράφουν το 50% των κρουσμάτων COVID-19 στην αμερικανική ήπειρο και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων συνεχίζει να επιταχύνεται, έχοντας ήδη φθάσει τα 5,9 εκατομμύρια στην Αμερική”, είπε από την πλευρά της η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Καρίσα Ετιέν.

“Πρόκειται για μια πανδημία συγκλονιστικών αναλογιών και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να βάζουμε όλη την ενέργειά μας για να την θέσουμε υπό έλεγχο”, επισήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης από την Ουάσιγκτον με τους διευθυντές της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (PAHO).

Γώγος: Τι ισχύει για την αερόβια μετάδοση του κορονοϊού

Για την πιθανότητα αερόβιας μετάδοσης του κορονοϊού, μίλησε χθες στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA, ο Χαράλαμπος Γώγος, λοιμωξιολόγος, καθηγητής παθολογίας Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

“Υπάρχουν δύο τρόποι ή μέσω σταγονιδίων, ή αερογενώς. Στα σταγονίδια έχουμε μεγαλύτερα σταγονίδια, πάνω από 10 μικρά, οπότε πέφτουν γρηγορότερα κάτω και η κοινωνική απόσταση αποδίδει. Η διαφορά με την αερογενή μετάδοση, είναι ότι τα σταγονίδια μπορούν να γίνουν μικρότερα και να δημιουργήσουν αερόλυμα (αεροζόλ) και να κυκλοφορούν σε όλο το δωμάτιο”, εξήγησε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Και συνέχισε: “Η αερογενής μετάδοση υπάρχει στην περίπτωση που ο άρρωστος παράγει αεροζόλ. Ο ασυμπτωματικός ασθενής δεν βήχει. Αν ο ασυμπτωματικός που φτερνιστεί ή βήχει ή έχει μεγάλη παραγωγή αερολύματος και υπάρχει αέρας στο δωμάτιο, τέτοιος που βοηθάει τη μετάδοση σε μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να συμβεί. Δεν έχει αποδειχθεί. Δεν είναι κάτι που πρέπει να αγχώνει τον κόσμο. Μπορεί να γίνει υπό ειδικές συνθήκες. Η εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται με στενή επαφή”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις