Κόσμος

Το πρώτο «ναι» στην ισπανική βοήθεια από την Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που «σφραγίζει» τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα βοήθειας, ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Οι Ολλανδοί βουλευτές ενέκριναν με πλειοψηφία τη συμφωνία της ευρωζώνης για το δάνειο στην Ισπανία.

Πέντε κόμματα — οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοδημοκράτες, που συμμετέχουν στην προσωρινή κυβέρνηση και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις των Εργατικών, της Πράσινης Αριστεράς και των Δημοκρατών 66—εξέφρασαν την υπό προϋποθέσεις στήριξή τους στο πρόγραμμα, υπερτονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μία πιθανή τραπεζική κρίση στην Ισπανία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ δήλωσε κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο πως η βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες είναι προς το συμφέρον της Ολλανδίας, δεδομένου πως η έκθεση των ολλανδικών τραπεζών στην χώρα της Ιβηρικής ανέρχονται σε σχεδόν 50 δισ. ευρώ, ενώ και τα ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν επενδύσει στην Ισπανία.

Με την άποψη του ντε Γιάγκερ συντάχθηκε και ο Ρόναλντ Πλάστερκ του φιλευρωπαϊκού κόμματος των Εργατικών, τονίζοντας πως βεβαίως και η Ολλανδία έχει συμφέροντα στην Ισπανία που θα πρέπει να προστατευθούν, όμως συνάρτησε αυτήν την βοήθεια με ορισμένες προϋποθέσεις.

«Θέλω να δω πόνο. Δεν μπορεί οι τράπεζες να οδεύουν σε αναδιάρθρωση και ο κόσμος να βαδίζει σφυρίζοντας. Θέλω να δω τους μετόχους να ματώνουν, θέλω μία απαγόρευση στα μπόνους», τόνισε ο Πλάστερκ.

Δύο λαϊκά κόμματα της αντι-ευρωπαϊκής παράταξης—το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Γκιρτ Βίλντερς—που έχουν σημειώσει μεγάλα κέρδη προωθώντας την αντίθεσή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καταψήφισαν την πρόταση για βοήθεια στην Ισπανία.

«Οι τράπεζες έπαιξαν με τα λεφτά άλλων και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα πάτα. Και αναίσχυντα πλέον δίνουν τον λογαριασμό στους Ολλανδούς και τους άλλους ευρωπαίους φορολογουμένους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Ελευθερίας Τόνι φαν Ντικ.

«Το ευρώ ασθενεί θανάσιμα. Το φάρμακο, που επιτάσσει απλώς να μεταγγίζονται όλο και περισσότερα χρήματα, δεν αποδίδει. Πρόκειται για μία θεραπεία των συμπτωμάτων και για τσιρότα πάνω στην πληγή. Οι επενδυτές βλέπουν το ίδιο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποβάθμισε Κύπρο και Ισπανία η Moody’s

Από την προηγούμενη βδομάδα ο Ραχόι είχε ζητήσει επείγοντα μέτρα για τις αγορές 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση New York Times: Η Ρωσία δεν θα αποδεχτεί τη συμφωνία των 20 σημείων για ειρήνη στην Ουκρανία – Αυτοί είναι οι λόγοι
Η Ρωσία επιμένει στις βασικές της θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Παρά τις οικονομικές πιέσεις και τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία εμφανίζεται να θεωρεί ότι ο πόλεμος παραμένει διαχειρίσιμος
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Πτώση αεροσκάφους στην Τουρκία: Ένα χωριό γλίτωσε την τραγωδία για μόλις 30 δευτερόλεπτα
Αν το αεροπλάνο που μετέφερε την Ελληνίδα αεροσυνοδό και τον Λίβυο Στρατηγό είχε συνεχίσει να πετάει εκτός ελέγχου για άλλα 30 δευτερόλεπτα, θα είχε συντριβεί στο κέντρο του χωριού, 2 χλμ. μακριά
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Βροχές και πλημμύρες έθεσαν το Λος Άντζελες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα
Απίστευτη ταλαιπωρία για τους κατοίκους την παραμονή των Χριστουγέννων - Προειδοποιήσεις και για κατολισθήσεις - «Σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες» προειδοποιεί η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία
Πλημμύρα
Ο Ζελένσκι εύχεται για τον Πούτιν «μακάρι να πεθάνει» και να έρθει ειρήνη για την Ουκρανία – Το αιχμηρό χριστουγεννιάτικο μήνυμά του
Την ίδια ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξε δώρα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών - Εκείνος της χάρισε κοσμηματοθήκη, ενώ η Μαρία Ζαχάροβα τού έδωσε φάκελο με μία έκθεσή της
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
24