Κόσμος

Το θερμό επεισόδιο ΗΠΑ – Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα αναστατώνει τον πλανήτη – Ο «θεριστής» που «έριξαν» τα Σουχόι

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης το νέο ψυχροπολεμικό επεισόδιο ανάμεσα στις σχέσεις ΗΠΑΡωσίας μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ότι αναγκάστηκαν να ρίξουν στη θάλασσα UAV, διότι ρωσικό μαχητικό το αναχαίτισε και προκάλεσε ζημιά στην προπέλα του.

Τα αεροσκάφη του τύπου MQ-9 χρησιμοποιούνται κυρίως για αναγνώριση, αλλά μπορούν επίσης να φέρουν οπλισμό και έχουν επίσης αντίμετρα. Διαθέτουν αισθητήρες ικανούς να καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις. Τα αποκαλούν και «θεριστές».

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διοίκηση του αμερικανικού στρατού, το συμβάν, που έγινε στις 08:03 χθες στη Μαύρη Θάλασσα, ήταν αποτέλεσμα «μη ασφαλούς και μη επαγγελματικής αναχαίτισης» από ρωσικό μαχητικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ και του επέδωσε διαμαρτυρία για το συμβάν.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας απέρριψε την αμερικανική εκδοχή των γεγονότων. Ανέφερε πως το UAV  συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, εξαιτίας απότομου ελιγμού και ότι ουδέποτε χτυπήθηκε από ρωσικό μαχητικό.

raper

Διευκρίνισε πως εστάλησαν μαχητικά να αναγνωρίσουν άγνωστο εισβολέα που απειλούσε να παραβιάσει τον ρωσικό εναέριο χώρο. Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα που έφεραν και δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Αντίθετα, η ευρωπαϊκή διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε πως ρωσικό μαχητικό Σουχόι Su-27 πέταξε μπροστά στο UAV και άφησε εσκεμμένα να διαρρεύσει καύσιμο πάνω του, ενώ κατόπιν χτύπησε την προπέλα του. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ πως επειδή δεν ήταν πλέον δυνατό να κάνει ελιγμούς, αποφασίστηκε να ριχτεί στη Μαύρη Θάλασσα. Εκτίμησε πως το ένα ρωσικό μαχητικό επίσης υπέστη ζημιά και ότι η αναχαίτιση κράτησε 30 ως 40 λεπτά.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει διευκρινίσει, τουλάχιστον ως τώρα, ποια ήταν η αποστολή του UAV, ούτε εάν ήταν οπλισμένο.

Με τις ΗΠΑ η Βρετανία

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα οφείλει να σέβεται τον διεθνή εναέριο χώρο, μετά την κατηγορία των ΗΠΑ πως η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν