Κόσμος

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί ζητά να κηρυχθεί μονομερώς ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου καταπατά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ακροδεξιός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά έφτασε στο σημείο να ζητήσει να κηρύξει η Τουρκία από… μόνη της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και τους χάρτες της να τους καταθέσει και στον ΟΗΕ.

Οι προτάσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί προς την κυβέρνηση για την μονομερή κήρυξη ΑΟΖ από την Τουρκία κατατέθηκαν… δημοσίως, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης (13.06.2022). Ο ακροδεξιός πολιτικός μίλησε για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως της ανήκουν, ζητώντας συγχρόνως και την κήρυξη NAXTEX… διαρκείας στην περιοχή!

Αυτό που πρότεινε ο Μπαχτσελίν, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN, στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, είναι να περάσει άμεσα νόμο η κυβέρνηση Ερντογάν για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας. Ουσιαστικά, δηλαδή, να ορίσει μόνη της η Τουρκία την ΑΟΖ της σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. 

Και όταν ορίσει, μόνη της, την ΑΟΖ της, ο Μπαχτσελί προτείνει αυτή να καταγραφεί στους ναυτικούς χάρτες της χώρας και να κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ, για να “περάσει” και επισήμως ότι αυτή είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. 

Έτσι, είπε, θα καταγραφεί στους χάρτες ποια νησιά και βραχονησίδες δεν έχουν περάσει επίσημα και με συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάνης, στην Ελλάδα και άρα ανήκουν στην Τουρκία. Και τα νησιά και οι βραχονησίδες που θα βρίσκονται στην ΑΟΖ που θα κηρύξει η Τουρκία, θα τεθούν υπό τη δικαιοδοσία πολιτικών διοικήσεων, συνέχισε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. 

Στο τρίτο στάδιο των προτάσεών του, ο ακροδεξιός πολιτικών πρότεινε η Τουρκία να ανακοινώσει μια επ’ αόριστον NAVTEX για να καλύψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και των βραχονησίδων αυτών. 

«Κυρίες και κύριοι, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα στάδιο απόφασης, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ή θα πέσουμε στην παγίδα του διχασμού ή θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε», είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άσκηση Efes 2022 (σ.σ. πήγαν μαζί στη Σμύρνη Ερτογάν και Μπαχτσελί).

«Έχουμε στείλει ένα ιστορικό μήνυμα στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία περνάει σε πράξεις, κινείται με προσοχή και αυτοπεποίθηση», είπε ο Μπαχτσελί, που κατηγόρησε την Ελλάδα πως κάνει… δικό της χάρτη την ανομία και την αδικία στο Αιγαίο και «εμείς δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε». 

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Τις λεπτομέρειες θα τις συζητήσω με τον Τραμπ» λέει ο Ζελένσκι στις πρώτες δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη - «Δύσκολο να καταλήξουμε»
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου πάντως, δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα
REUTERS
Financial Times: ΗΠΑ και Ουκρανία έφτιαξαν νέο ειρηνευτικό σχέδιο 19 σημείων – «Θετικό και πλήρως αναθεωρημένο»
Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως ασκήσει πίεση στην Ουκρανία να συμφωνήσει σε μία πρόταση 28 σημείων που είχε εκπονηθεί από αξιωματούχους της Ουάσινγκτον και της Μόσχας
Οχήματα καίγονται κοντά σε πολυκατοικία που χτυπήθηκε από ρωσικό drone στο Χάρκοβο της Ουκρανίας
Απαγόρευση εισόδου στη Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Βενετία - «Έβαψε» πράσινο το μεγάλο κανάλι
Οι ακτιβιστές, μεταξύ αυτών και η 22χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, χρησιμοποίησαν μη τοξική, περιβαλλοντικά ασφαλή βαφή, συνδέοντας τη διαμαρτυρία τους στη Βενετία με τη λήξη της συνόδου Cop30 στη Βραζιλία
Γκρέτα Τούνμπεργκ