Κόσμος

Τουρκία: «Χαστούκι» από τον οίκο αξιολόγησης S&P – Υποβαθμίζει την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε την Παρασκευή (10.11.2021) ότι υποβάθμισε –από σταθερή σε αρνητική– την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας, επικαλούμενος πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες.

Προς το παρόν, ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β+ («πολύ κερδοσκοπική» τοποθέτηση). Ωστόσο γενικά, η αναθεώρηση της προοπτικής προς το χειρότερο αναγγέλλεται την προσεχή υποβάθμιση της αξιολόγησης μεσοπρόθεσμα.

«Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγησή μας εάν η οικονομική πολιτική της Τουρκίας υπονομεύσει περαιτέρω τη συναλλαγματική ισοτιμία της (σ.σ. νέας τουρκικής) λίρας και επιδεινώνει τις προοπτικές του πληθωρισμού, αυξάνοντας το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα με επιπτώσεις στο χρέος του δημοσίου», εξήγησε ο S&P με ενημερωτικό δελτίο του.

Αυτό «μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν οι πολίτες της χώρας ‘δολαριοποιήσουν’ σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματά τους ή τα αποσύρουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή εάν η πρόσβαση των (τουρκικών) τραπεζών σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις επιδεινωθεί», διευκρίνισε ο οίκος αξιολόγησης.

Αψηφώντας την κλασική οικονομική θεωρία, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατείνεται πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αυξήσεις τιμών. Διαβεβαιώνει ότι η μείωσή τους τονώνει την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Κατά την επιθυμία του προέδρου, η τουρκική κεντρική τράπεζα – θεσμός επισήμως ανεξάρτητος– μείωσε τον Νοέμβριο το κατευθυντήριο επιτόκιό της (από το 16 στο 15%), για τρίτη φορά σε δυο μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πληθωρισμός έφθασε σε νέο υψηλό τριετίας στην Τουρκία, ξεπερνώντας το 21% σε ετήσιο ρυθμό –επίπεδο υπερτετραπλάσιο από τον στόχο της κυβέρνησης–, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα στον μαρασμό.

Με δεδομένη την ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, πιθανόν ακόμη και μέσα στον μήνα, ήδη άλλος ένας οίκος αξιολόγησης, ο Fitch Ratings, ανακοίνωσε επίσης την υποβάθμιση –και αυτός από σταθερή σε αρνητική– του αξιόχρεου του τουρκικού δημοσίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ο Τζέφρι Επστάιν έστειλε στον πρίγκιπα Άντριου 20χρονη για ερωτικό ραντεβού, της πρόσφεραν τσάι και ξενάγηση στο Μπάκιγχαμ» – Η καταγγελία του δικηγόρου της
«Μιλάμε για τουλάχιστον μία γυναίκα που στάλθηκε από τον Τζέφρι Έπσταϊν στον πρίγκιπα Άντριου. Και μετά από μια νύχτα μαζί του, της έκαναν ακόμη και ξενάγηση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ»
Ο πρίγκιπας Άντριου
Αισιόδοξος ο Τραμπ για το Ιράν: «Διαπραγματεύονται σοβαρά, ικανοποιητική μία συμφωνία χωρίς πυρηνικά»
Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως Ουάσινγκτον και Τεχεράνη διαπραγματεύονται για την αποκλιμάκωση της έντασης – Γεμάτη με αμερικανικά πλοία και στρατιώτες η Μέση Ανατολή
Ντόναλντ Τραμπ
«Ντόναλντ Τραμπ, ζήτα συγγνώμη»: Πάνω από 10.000 άνθρωποι στη Δανία διαδήλωσαν κατά του Αμερικανού προέδρου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει πως τα στρατεύματά του ΝΑΤΟ «παρέμεναν λίγο μακριά από τις γραμμές του μετώπου» κατά τη διάρκεια των 20 ετών της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν
Δανία
Παραιτήθηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Σλοβακίας μετά τη δημοσίευση μηνυμάτων του με τον Επστάιν
«Όχι επειδή έκανα κάτι παράνομο ή ανήθικο, αλλά για να μην επιβαρυνθεί πολιτικά για κάτι που δεν σχετίζεται με τις αποφάσεις του», ανέφερε ο Λάιτσακ για την παραίτησή του
Μίροσλαβ Λάιτσακ