Κόσμος

Τουρκία δημοψήφισμα: Ο αδύναμος Ερντογάν και η στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα

- Γιατί ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει επιθετικές ή προκλητικές κινήσεις απέναντι στην Ελλάδα
- Εξηγεί πως ο Ερντογαν βγήκε πιο αδύναμος από την αναμέτρηση της Κυριακής
- Ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις της Ελλάδας απέναντι στο "πληγωμένο θηρίο"
- Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάνος Γρηγορίου αναλύει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το newsit.gr

 

Αδυναμία να κάνει προκλητικές ή επιθετικές κινήσεις απέναντι στην Ελλάδα έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δηλωσε στο Newsit.gr, ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάνος Γρηγορίου.

«Αυτό που πιστεύω είναι ότι μέχρι τις προεδρικές εκλογές νομίζω πως θα κινηθεί συντηρητικά. Δεν μπορεί να προκαλέσει κανέναν και την Ελλάδα δεν μπορεί να την δει σαν Ελλάδα αλλά σαν μία χώρα που κινείται στην τροχιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά του ΝΑΤΟ. Από τη στιγμή που αποκαλεί στις δηλώσεις του συμμάχους τις άλλες χώρες, οι σύμμαχοι ποιοι είναι; Οι χώρες του ΝΑΤΟ αφού και η Τουρκία είναι μέλος. Δεν μπορεί να κάνει κινήσεις επιθετικές ή προκλητικές προς την πλευρά της Ελλάδας», λέει χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη πως «Είναι ένα οριακό αποτέλεσμα, μία οριακή νίκη για το στρατόπεδο του “Ναι” στην Τουρκία. Αυτο σημαίνει οτι η τουρκική κοινωνία ειναι χωρισμένη στα δυο. Πραγματικά υπάρχει ενα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης στη γειτονική χώρα που δεν βλέπει με τόση συμπάθεια τις κινήσεις του προέδρου Ερντογάν», ενώ σημείωσε πως «το αποτέλεσμα σημαίνει πολλά για το μέλλον. Αρχικά σημαίνει πολλά για το εσωτερικό της Τουρκίας. Βλέπουμε ηδη τις πρώτες δηλώσεις που δεν είναι διθυραμβικές. Αποκαλεί τις χώρες ως σύμμαχες χώρες. Είναι σημαντικό στοιχείο. Μία αναδίπλωση διαβάζοντας τις πρώτες του δηλώσεις ειναι πως όσον αφορα τη θανατική ποινή να μιλάει για ενδεχόμενο δημοψήφισμα αλλά και για μια συζήτηση που θα γίνει ακομη και με την αντιπολίτευση. Ο ίδιος αισθάνεται κάπως αδύναμος».

Ο κ. Γρηγορίου είπε ακόμα ότι «Φυσικά η χώρα μας, θα μπορούσε να επηρεαστεί από αυτές τις εξελίξεις αλλά το πιο σημαντικό είναι να μείνει σταθερή στην ευρωπαϊκή γραμμή.
«Σαφώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει η θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα με την προϋπόθεση η Ελάδα να μείνει σταθερή στην ευρωπαϊκή της γραμμή. Τη γραμμή που από κοινού οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χαράξουν απέναντι στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τουλάχιστον προς το παρον ακραίες εξελίξεις από την πλευρά του Ερντογάν. Άλλωστε το αποτέλεσμα θα έχει συνέπειες από την εκλογή του επόμενου προέδρου της Τουρκίας».

Το αποτέλεσμα αναμένεται να φέρει αλλαγές και στο εσωτερικό της Τουρκίας

«Το αποτέλεσμα θα φέρει αλλαγές τόσο στο εσωτερικό πολιτικο σκηνικό του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία όσο και στα κόμματα με τα οποία συνεργάζονται όπως και στην αντιπολίτευση που πρεπει να αποκτήσει νέες κατευθύνσεις», είπε και επανερχόμενος στην ελληνική θέση συνέστησε “ψυχραιμία”.

«Δεν χρειάζεται κανείς να δει αυτο το αποτέλεσμα σαν μια νίκη του Ερντογαν η οποία θα φέρει άμεσες αρνητικές εξελίξεις αλλά ούτε σαν μία ήττα», σημείωσε και πρόσθεσε «πρέπει να δούμε ποια θα είναι η θέση της αντιπολίτευσης που ήδη ζητάει μία εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων. Άρα έχουμε ένα σκηνικό που δεν είναι σταθερό. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η τουρκική κοινή γνώμη έχει αλλάξει αρκετά από τις τελευταίες εκλογές που έδωσαν δύναμη στον Ερντογάν».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες