Κόσμος

Τραμπ: Αναγνώρισε τα Υψίπεδα του Γκολάν μετά από… μάθημα ιστορίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αναγνώρισε την προσάρτηση από το Ισραήλ των Υψιπέδων του Γκολάν έπειτα από ένα πρόχειρο μάθημα ιστορίας που του έδωσαν σε μια συζήτηση που είχε επί ενός διαφορετικού θέματος.

Σε μια ομιλία του σε μια συγκέντρωση της Εβραϊκής Συμμαχίας των Ρεπουμπλικανών στο Λας Βέγκας, ο Τραμπ ανέφερε ότι πήρε την αιφνίδια απόφαση κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που είχε με τους ανώτερους συμβούλους του για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν και του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ.

«Είπα, ‘παίδες, κάντε μου μια χάρη. Κάντε μου μια μικρή ιστορική αναδρομή, στα γρήγορα. Θέλω στα γρήγορα. Έχω πολλά πράγματα τα οποία δουλεύω: Κίνα, Βόρεια Κορέα. Πείτε μου στα γρήγορα», τόνισε ο Τραμπ, προκαλώντας γέλιο στο πλήθος που τον άκουγε. «Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα εγώ να αναγνωρίσω ακριβώς αυτό που συζητάμε», είπε περιγράφοντας τη συνομιλία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που συνήθως απαιτεί σύντομες ενημερώσεις και είναι γνωστός για το γλαφυρό τρόπο που εξιστορεί, δήλωσε ότι ο Φρίντμαν έπαθε σοκ «σαν ένα υπέροχο, πανέμορφο μωρό» και ρώτησε τον πρόεδρο αν θα το έκανε στα αλήθεια.

«Και είπα ‘ΜΠΑΜ’, τελείωσε», σημείωσε ο Τραμπ, περιγράφοντας την ταχύτητα με την οποία έλαβε την απόφασή του. «Παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις. Και παίρνουμε καλές αποφάσεις».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ όταν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ρώτησε το κοινό του ποιός θα κερδίσει τις ισραηλινές εκλογές – κάποιοι φώναξαν «Μπίμπι» και ο Τραμπ απάντησε «Πιστεύω ότι θα είναι αμφίρροπη μάχη. Δύο καλοί άνθρωποι».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (γνωστός και με το υποκοριστικό ‘Μπίμπι’) θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις εκλογές της Τρίτης, 9ης Απριλίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Νετανιάχου και αυτό του βασικού του αντιπάλου Μπένι Γκαντς να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Τη στιγμή που ο Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία του, τρεις διαδηλωτές σηκώθηκαν από τις καρέκλες τους φωνάζοντας «Οι Εβραίοι είναι εδώ για να πουν – η κατοχή είναι μια μάστιγα». Το υπόλοιπο πλήθος γρήγορα τους αποδοκίμασε φωνάζοντας «USA! USA!».

Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από μέλη του προσωπικού ασφαλείας.

«Πηγαίνει πίσω στην μανούλα και θα τον επιπλήξει», είπε ο Τραμπ για τους διαδηλωτές. «Εκείνη καταλαβαίνει».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Τραμπ διέρρηξαν διεθνή συναινετική στάση δεκαετιών τον Μάρτιο αναγνωρίζοντας ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από την Συρία. Η απόφαση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία καταλήφθηκαν το 1967 από το Ισραήλ και προσαρτήθηκαν το 1981, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1