Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Τραμπ: Οι New York Times είναι… ο εχθρός του λαού

Τραμπ

“Εχθρό του λαού” αποκάλεσε ο Ο Ντόναλντ Τραμπ τους New York Times, έπειτα από ένα άρθρο όπου τον κατηγορούσαν για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, με τον ιδιοκτήτη της αμερικανικής εφημερίδας να απαντά αμέσως στον Αμερικανό πρόεδρο χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνα» τα λεγόμενά του .

«Οι πληροφορίες των New York Times είναι ψευδείς» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι οι πραγματικοί ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!» συμπλήρωσε, χρησιμοποιώντας μια έκφραση την οποία έχει επανειλημμένως επιλέξει σε τοποθετήσεις του εναντίον αμερικανικών ΜΜΕ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος αναφερόταν σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, όπου απαριθμούνται οι ελιγμοί που φέρεται να έκανε ο μεγιστάνας επιχειρώντας να κηλιδώσει τις δικαστικές έρευνες σε βάρος του ή να τις πάρει εμμέσως υπό τον έλεγχό του.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος είχε μεταξύ άλλων ζητήσει από τον προσωρινό υπουργό Δικαιοσύνης Μάθιου Ουίτακερ να θέσει επικεφαλής μιας έρευνας έναν εισαγγελέα που θεωρείται θετικά διακείμενος στο πρόσωπό του.

“Επικίνδυνη έκφραση”

«Η έκφραση “εχθρός του λαού” δεν είναι μονάχα ψευδής, είναι επικίνδυνη» απάντησε ο Α.Τζ. Σάλζμπεργκερ, ο διευθυντής έκδοσης των New York Times, σε ένα δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ομίλου.

«Όπως το έχω άμεσα πει επανειλημμένως στον πρόεδρο Τραμπ» πρόσθεσε, «υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι αυτή η εμπρηστική ρητορική ενθαρρύνει τις απειλές και τη βία εναντίον των δημοσιογράφων, στις ΗΠΑ και αλλού».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τους New York Times ότι δεν ζήτησαν τη γνώμη του για τους ισχυρισμούς περί παρέμβασης, κάτι που αρνήθηκε μία εκ των συντακτριών, η Μάγκι Χάμπερμαν.

“Πυρά” και κατά της Washington Post

Πάντα μέσω Twitter, ο δισεκατομμυριούχος καταφέρθηκε επίσης κατά της Washington Post, χαιρετίζοντας την απόφαση ενός μαθητή Λυκείου από το Κεντάκι να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας.

Ο Νικ Σάντμαν κατηγορεί τη “WaPo” ότι τον παρουσίασε, εσφαλμένα, ως τον βασικό υπεύθυνο για μια συμπλοκή μεταξύ μιας ομάδας μαθητών κι ενός Ινδιάνου ακτιβιστή, στα μέσα Ιανουαρίου, στην Ουάσιγκτον. Το βίντεο με το περιστατικό έγινε σύντομα viral.

Ο μαθητής ζητά από την εφημερίδα το ποσό των 250 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση για δυσφήμιση και δημοσίευση ψευδών πληροφοριών σχετικά με το πρόσωπό του.

«Πήγαινε να τους πιάσεις, Νικ» τουίταρε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Fake News!».

“Πετά το μπαλάκι” στον υπουργό Δικαιοσύνης

Παράλληλα δήλωσε πως η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, εξαρτάται αποκλειστικά από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Λίγο νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NN είχε μεταδώσει ότι ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο θα ανακοινώσει ότι ο Μάλερ παρέδωσε την έκθεσή του στον υπουργό.

“Ελπίζω να μην είναι η τελευταία μου συνάντηση με τον Κιμ”

Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στο Ανόι με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ο Τραμπ είπε ότι ελπίζει πως δεν θα είναι η τελευταία. Επανέλαβε ότι θα ήθελε να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ αλλά θα πρέπει προηγουμένως να δει τη Βόρεια Κορέα να κάνει κάποια κίνηση προς την κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτζ ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η απόφασή του για την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα θα εξαρτηθεί από το αν θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη.

Οι δασμοί αυτοί, πρόσθεσε, είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζει η κυβέρνησή του.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε ότι ο Τραμπ του έχει υποσχεθεί πως δεν θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα προς το παρόν.

Αναβολή στην φυλάκιση του Κοέν

Την ίδια ώρα ο Μάικλ Κόεν,  πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, θα παρουσιαστεί σε ομοσπονδιακή φυλακή για να εκτίσει την ποινή του στις 6 Μαΐου, αφού ένας δικαστής ενέκρινε σήμερα το αίτημά του για δίμηνη αναβολή προκειμένου να αναρρώσει πλήρως από τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε πρόσφατα.

Οι συνήγοροι του Κόεν είχαν ζητήσει αυτήν την αναβολή από τον δικαστή Ουίλιαμ Πόλεϊ ώστε ο πελάτης τους να προλάβει να κάνει “εντατική φυσικοθεραπεία” αλλά και για να προετοιμάσει την κατάθεσή του σε τρεις Επιτροπές του Κογκρέσου.

“Ο κ. Κόεν υποβλήθηκε σε σοβαρή εγχείριση στον ώμο και αυτός ο χρόνος θα του επιτρέψει να συνεχίσει τη φυσιοθεραπεία του”, ανέφεραν.

Την επόμενη εβδομάδα ο Κόεν πρόκειται να καταθέσει σε τρεις Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Τον Δεκέμβριο ο πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου Τραμπ καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για αδικήματα που σχετίζονται με παραβίαση της νομοθεσίας περί εκλογικών δαπανών, κυρίως για τα χρήματα που κατέβαλε σε γυναίκες οι οποίες ισχυρίζονταν ότι είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα, πριν από πολλά χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις