Κόσμος

Τραμπ σε ZTE: Πληρώστε 1,3 δισ. για να πάρω πίσω τις κυρώσεις

Μόλις... 1,3 δισ. δολάρια και αλλαγή διεύθυνσης ζητά ο Ντόναλντ Τραμπ από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE Corp, προκειμένου να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο για τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, είπε ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με το Πεκίνο σε ό,τι αφορά την ZTE. Εκτός από το υψηλό πρόστιμο, ο Τραμπ είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να αποκτήσει νέα διεύθυνση και να ορίσει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την 4η σε μέγεθος κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ότι παραβίασε το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Σε αντίποινα, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε στα μέσα Απριλίου να απαγορεύσει για επτά χρόνια τις εξαγωγές αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως μικροεπεξεργαστών, απαραίτητων για τα smartphones που κατασκευάζει η ZTE.

Λόγω της οικονομικής ζημίας και του κινδύνου να χαθούν θέσεις εργασίας, κατόπιν αιτήματος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ο Τραμπ ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Ουίλμπουρ Ρος να εξετάσει την υπόθεση ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.

Κίνδυνος για 75.000 θέσεις εργασίας

Τον Μάρτιο του 2017 είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων στην ZTE. Οι κυρώσεις του Απριλίου την ανάγκασαν να διακόψει σχεδόν το σύνολο της δραστηριότητάς της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα 75.000 θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα της ίδιας της εταιρείας.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι σταματά η πώληση κινητών τηλεφώνων και μόντεμ της ZTE από τα καταστήματα που βρίσκονται εντός των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, επικαλούμενο πιθανούς κινδύνους στην ασφάλεια.

Πριν από τις ανακοινώσεις του Τραμπ, οι προοπτικές μιας συμφωνίας με το Πεκίνο για το θέμα αυτό φάνηκε να ενοχλούν πολλούς πολιτικούς και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, με αναρτήσεις του στο Twitter, ζήτησε να μην προχωρήσει αυτό το σχέδιο. “Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο και η επιβολή προστίμων δεν θα τους εμποδίσουν να μας κατασκοπεύουν και να μας κλέβουν”, έγραψε. Ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια για να πετύχει ήσσονος σημασίας εμπορικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, με την προτεινόμενη εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα αρθεί το επταετές εμπάργκο σε βάρος της ZTE. Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα άρει τους δεσμούς στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ή θα συμφωνήσει να αγοράζει περισσότερα από τις ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1