Κόσμος

Τραμπ στην Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε και στο Reuters ότι η κυβέρνησή του «ήξερε τα πάντα» σχετικά με τα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη Wall Street Journal ότι ο ίδιος και η ομάδα του ήταν ενήμεροι για τα σχέδια του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν.

Όταν ρωτήθηκε τι είδους προειδοποίηση έλαβαν οι ΗΠΑ πριν από την επίθεση, απάντησε σε σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής: «Προειδοποίηση; Δεν ήταν προειδοποίηση. Ήταν ότι ξέραμε τι συμβαίνει».

Ο Τραμπ είπε επίσης στην WSJ ότι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη και σχεδιάζει να ξαναμιλήσει μαζί του σήμερα Παρασκευή (13.06.2025).

Χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση: «Μια πολύ επιτυχημένη επίθεση – για να το πω ήπια».

«Είπα στην άλλη πλευρά: έχετε 60 ημέρες για να κάνετε τη συμφωνία. Την 61η ημέρα επιτέθηκαν. Σήμερα είναι η 61η, στην πραγματικότητα – και ήταν μια πολύ επιτυχημένη επίθεση», τόνισε ο Τραμπ.

Πρόσθεσε: «Έπρεπε να είχαν κάνει τη συμφωνία και μπορούν ακόμα να την κάνουν, όσο τους έχει απομείνει κάτι – μπορούν ακόμα».

Ο Τραμπ είπε ότι οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά αν μειωθεί η πυρηνική ικανότητα του Ιράν.

«Πιστεύω ότι, τελικά, θα είναι εξαιρετικό για την αγορά, διότι το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά όπλα. Θα είναι εξαιρετικό για την αγορά – θα είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην αγορά. Το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά όπλα, τα οποία αποτελούσαν μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα», δήλωσε στην εφημερίδα σε μια σύντομη τηλεφωνική συνομιλία.

«Ξέραμε τα πάντα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «ήξερε τα πάντα» σχετικά με τα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ είχαν προγραμματίσει συνομιλίες για τα πυρηνικά με το Ιράν την Κυριακή, αλλά δεν είναι βέβαιος αν θα πραγματοποιηθούν τελικά.

«Προσπάθησα να γλιτώσω το Ιράν από τον εξευτελισμό και τον θάνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν είναι σαφές αν η Τεχεράνη διατηρεί ακόμη πυρηνικό πρόγραμμα μετά τα χτυπήματα.

Παρά τις εξελίξεις, υπογράμμισε ότι δεν είναι πολύ αργά για να γίνει μια συμφωνία και δήλωσε πως «δεν ανησυχεί» για το ενδεχόμενο περιφερειακού πολέμου.

Μιλώντας νωρίτερα και στο NBC, ο Τραμπ είπε ότι το Ιράν «έχασε την ευκαιρία να κάνει συμφωνία», αλλά ότι «μπορεί να έχει άλλη μία – θα δούμε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασιλική οικογένεια των Εμιράτων δεν έχασε την ψυχραιμία της - Έπινε καφέ μετά τις ιρανικές επιθέσεις
«Έτσι καθησυχάζεις ένα έθνος χωρίς να πεις λέξη.  Δυνατή κίνηση» σχολιάστηκε για τα πλάνα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Δείτε βίντεο
FILE PHOTO: People shop ahead of the holy month of Ramadan at the Mall of the Emirates in Dubai, United Arab Emirates, March 22, 2023. REUTERS/ Abdel Hadi Ramahi/File Photo
Politico: Γιατί ο θάνατος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χτυπάει τον Πούτιν «εκεί που πονάει»
Ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι οι δικτάτορες που συγκεντρώνουν τόση δύναμη, τείνουν να εγκαταλείπουν την εξουσία με έναν από δύο τρόπους: «Είτε με χειροπέδες είτε μέσα σε ένα φέρετρο»
In this picture released by an official website of the office of the Iranian supreme leader, Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei, right, speaks with Russia's President Vladimir Putin, in Tehran, Iran, Friday, Sept. 7, 2018. A portrait of the late Iranian revolutionary founder Ayatollah Khomeini hangs on the wall. (Office of the Iranian Supreme Leader via AP) 5
Τι είναι το πυραυλικό σύστημα Patriot που στέλνει η Ελλάδα στην Κάρπαθο
Πρόκειται για το σημαντικότερο αμυντικό πυραυλικό σύστημα του αμερικανικού στρατού - Μια συστοιχία Patriot είναι ιδιαίτερα ακριβή, με την πλήρη εγκατάσταση των εκτοξευτών, των ραντάρ και των πυραύλων αναχαίτισης να κοστίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια
FILE - A Patriot missile mobile launcher is displayed outside the Fort Sill Army Post near Lawton, Okla., on March 21, 2023. (AP Photo/Sean Murphy, File)