Κόσμος

Τραμπ στην Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε και στο Reuters ότι η κυβέρνησή του «ήξερε τα πάντα» σχετικά με τα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη Wall Street Journal ότι ο ίδιος και η ομάδα του ήταν ενήμεροι για τα σχέδια του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν.

Όταν ρωτήθηκε τι είδους προειδοποίηση έλαβαν οι ΗΠΑ πριν από την επίθεση, απάντησε σε σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής: «Προειδοποίηση; Δεν ήταν προειδοποίηση. Ήταν ότι ξέραμε τι συμβαίνει».

Ο Τραμπ είπε επίσης στην WSJ ότι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη και σχεδιάζει να ξαναμιλήσει μαζί του σήμερα Παρασκευή (13.06.2025).

Χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση: «Μια πολύ επιτυχημένη επίθεση – για να το πω ήπια».

«Είπα στην άλλη πλευρά: έχετε 60 ημέρες για να κάνετε τη συμφωνία. Την 61η ημέρα επιτέθηκαν. Σήμερα είναι η 61η, στην πραγματικότητα – και ήταν μια πολύ επιτυχημένη επίθεση», τόνισε ο Τραμπ.

Πρόσθεσε: «Έπρεπε να είχαν κάνει τη συμφωνία και μπορούν ακόμα να την κάνουν, όσο τους έχει απομείνει κάτι – μπορούν ακόμα».

Ο Τραμπ είπε ότι οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά αν μειωθεί η πυρηνική ικανότητα του Ιράν.

«Πιστεύω ότι, τελικά, θα είναι εξαιρετικό για την αγορά, διότι το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά όπλα. Θα είναι εξαιρετικό για την αγορά – θα είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην αγορά. Το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά όπλα, τα οποία αποτελούσαν μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα», δήλωσε στην εφημερίδα σε μια σύντομη τηλεφωνική συνομιλία.

«Ξέραμε τα πάντα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «ήξερε τα πάντα» σχετικά με τα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ είχαν προγραμματίσει συνομιλίες για τα πυρηνικά με το Ιράν την Κυριακή, αλλά δεν είναι βέβαιος αν θα πραγματοποιηθούν τελικά.

«Προσπάθησα να γλιτώσω το Ιράν από τον εξευτελισμό και τον θάνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν είναι σαφές αν η Τεχεράνη διατηρεί ακόμη πυρηνικό πρόγραμμα μετά τα χτυπήματα.

Παρά τις εξελίξεις, υπογράμμισε ότι δεν είναι πολύ αργά για να γίνει μια συμφωνία και δήλωσε πως «δεν ανησυχεί» για το ενδεχόμενο περιφερειακού πολέμου.

Μιλώντας νωρίτερα και στο NBC, ο Τραμπ είπε ότι το Ιράν «έχασε την ευκαιρία να κάνει συμφωνία», αλλά ότι «μπορεί να έχει άλλη μία – θα δούμε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις
Στο τρέιλερ, ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρεται στο Space Mountain, το οποίο, όπως λέει, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο πάρκο ενώ η Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει: «Εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου»
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι
Ο Συριακός στρατός απέσυρε τα βαρέα όπλα του από τον νότο – Το σχέδιο για τη Σουέιντα και η πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η χώρα του διεξήγαγε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη νότια Συρία, από όπου αποσύρθηκαν τα βαρέα όπλα
Άνθρωποι στέκονται δίπλα σε ένα κατεστραμμένο πυροβολείο τανκ, μετά από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών, σουνιτικών φυλών Βεδουίνων και κυβερνητικών δυνάμεων, στην πόλη Σουέιντα της Συρίας