Κόσμος

Τρέλανε την ασφάλειά του ο Πάπας (ΦΩΤΟ)

Δύσκολες... στιγμές θα περάσουν με τον Πάπα Φραγκίσκο οι άνδρες της φρουράς του και αυτό φάνηκε από την τελετή ενθρόνισής του. Χωρίς να σκεφτεί τίποτα, ο Ποντίφηκας πλησίασε το πλήθος που τον φώναζε, για να μιλήσει στους πιστούς.

Που είναι το κακό θα πείτε. Πουθενά, αν μιλάμε για τους πιστούς ή τον ίδιο τον Πάπα. Αλλά για την ασφάλειά του αυτό ήταν πολύ κακό!

Όταν άκουσε το πλήθος κοντά σε ένα κιγκλίδωμα να φωνάζει το όνομά του, ο Πάπας Φραγκίσκος δε δίστασε ούτε λεπτό: πλησίασε, έσφιξε τα χέρια των πιστών, χάιδεψε τα κεφάλια των παιδιών ή ευλόγησε ανθρώπους με αναπηρία που είχαν φτάσει ως το Βατικανό για να τον δουν.

Μόνο που ο αυθορμητισμός του δημιουργεί μεγάλο ρήγμα στην ασφάλειά του.

“Ο πάπας Φραγκίσκος δεν απογοήτευσε τους πιστούς. Αποφάσισε να πλησιάσει περπατώντας το πλήθος που περίμενε πίσω από τα κιγκλιδώματα. Οι αρμόδιοι για την ασφάλειά του έπαθαν νευρική κρίση και το πλήθος παραληρούσε”, γράφει η εφημερίδα Il Fatto quotidiano.

Η διάσημη Ελβετική Φρουρά και η χωροφυλακή του Βατικανού που έχουν αναλάβει την ασφάλεια κάθε πάπα θα πρέπει να το πάρουν απόφαση: ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Πάπας έδειξε από την πρώτη ημέρα την πρόθεσή του να διατηρήσει τον αυθορμητισμό του, αρνούμενος να ζήσει μέσα σε ένα ασφαλές περίβλημα, χωρίς επαφή με τον απλό κόσμο.

Σε ερώτηση σχετική με το θέμα αυτό, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Βατικανού, διευκρίνισε πως τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν στον Πάπα.
“Πρέπει να σεβαστείτε το προσωπικό στυλ κάθε πάπα. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας γνωρίζουν πως δεν είναι δικό τους θέμα να αποφασίζουν, αλλά του Πάπα, και εκείνοι οφείλουν να προσαρμόζονται”, εξήγησε.

Την ευθύνη για την ασφάλεια του πάπα έχουν αναλάβει περίπου 100 Ελβετοί φρουροί, ο “στρατός” του Ποντίφικα, με τη βοήθεια 100 χωροφυλάκων του Βατικανού και περίπου 140 Ιταλών αστυνομικών.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι αναζητούν πάντα την χρυσή τομή ανάμεσα στην ασφάλεια του Πάπα και στην επιθυμία του να έρθει σε επαφή με τον κόσμο.

Οι Πάπες της σύγχρονης εποχής είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη διάρκεια των μεγάλων δημοσίων εκδηλώσεων στην βασιλική του Αγίου Πέτρου ή στην πλατεία έξω από αυτή, όπως δείχνουν τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Το σοβαρότερο παραμένει η επίθεση εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ από τον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε σοβαρά.

“Όλοι θυμούνται πόσες φορές ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ παραβίασε τους κανόνες ασφαλείας για να έρθει σε απευθείας επαφή με τον κόσμο, ακόμα και σε καταστάσεις που ο κίνδυνος ήταν μεγάλος και απρόβλεπτος”, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Οι υπεύθυνοι της ασφάλειας του ποντίφικα πήραν το μάθημά τους μετά την επίθεση του Αλί Αγκτσά: το περίφημο “papamobile” έγινε αλεξίσφαιρο και όσοι πιστοί παρακολουθούσαν τις λειτουργίες παρουσία του Πάπα περνούσαν από ανιχνευτές μετάλλων.

Τον Ιούνιο του 2007 ένας Γερμανός προσπάθησε να ανέβει στο “παπικό όχημα” του Βενέδικτου XVI στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και το 2009, στην διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων μια γυναίκα όρμησε πάνω στον Πάπα και τον πέταξε κάτω μέσα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Το αποτέλεσμα αυτών των επεισοδίων ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των αντρών των δυνάμεων ασφαλείας σε ανάλογες περιστάσεις και να διευρυνθεί η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον πάπα, στην οποία δεν μπορεί να εισέλθει κανείς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε LIVE την ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου

Όλα έτοιμα για την ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου

Την Τρίτη η ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου – Πυρετώδεις προετοιμασίες στην πλατεία του Αγ. Πέτρου (ΦΩΤΟ)

Ο Αβραμόπουλος στην ενθρόνιση του Πάπα

Τη μεσολάβηση του Πάπα ζήτησε η πρόεδρος της Αργεντινής για τα νησιά Φόλκλαντ

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε το “δαχτυλίδι του ψαρά” να μην είναι χρυσό

Πολιτικός που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης, παρών στην ενθρόνιση του Πάπα

Στην ενθρόνιση του Πάπα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης!

150.000 πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την πρώτη προσευχή του πάπα – ΦΩΤΟ

Από το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Άννης ξεκίνησε την καθιερωμένη τελετή της προσευχής του Αγγέλου

Αρνείται το Βατικανό την “σιωπή” του πάπα στη χούντα του Βιντέλα

Πάπας προς συμπατριώτες του: Μην έρθετε στην ενθρόνιση, δώστε τα χρήματα στους φτωχούς

Ο πάπας δεν ήθελε να γίνει πάπας

Ο Πάπας Φραγκίσκος πλένει και φιλά τα πόδια ναρκομανών (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο νέος Πάπας αρνείται να χρησιμοποιεί την παπική λιμουζίνα

Τι λέει ο παιδικός έρωτας του Πάπα για το ειδύλλιό τους

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο
Τραμπ στη Wall Street Journal: «Θα καταστρέψω τα εργοστάσια ενέργειας του Ιράν, εάν δεν ανοίξουν τα Στενά»
«Βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρή θέση και η συγκεκριμένη χώρα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να ανοικοδομηθεί, αν είναι τυχερή, αν εξακολουθεί να υπάρχει ως χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
REUTERS
Χάος στον Λίβανο: Έντεκα νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε Τζνα και Χαρφάτα, ανάμεσά τους και παιδιά – Πάνω από 30 τραυματίες
Το Ισραήλ σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό του μια «ζώνη ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ εντός του εδάφους του Λιβάνου, ενώ έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης που καλύπτουν περίπου το 15% του λιβανέζικου εδάφους
Λίβανος
Η βασιλική οικογένεια στην λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα – Η εντυπωσιακή Κέιτ Μίντλετον και o πρίγκιπας Τζορτζ που ψήλωσε
Πρόκειται για την πρώτη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στην οποία είναι παρούσα η Κέιτ Μίντλετον εδώ και 2 χρόνια, από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο - Οι απουσίες που δεν πέρασαν απαρατήρητες
Η Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και τα παιδιά τους, Σάρλοτ, Τσορτζ και Λούι
Ρωσία: Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι έπειτα από τη βύθιση εμπορικού πλοίου στην Αζοφική Θάλασσα
Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Μόσχα ηγέτης των ελεγχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της περιφέρειας Χερσόν της Ουκρανίας, δήλωσε ότι εννέα μέλη του πληρώματος βρέθηκαν ζωντανά στην ακτή
Τα μέλη του πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου που ναυάγησε στην Αζοφική Θάλασσα, σώθηκαν και τους παρέχεται βοήθεια στις ακτές του τμήματος της περιφέρειας Χερσόν που ελέγχεται από τη Ρωσία