Κόσμος

Τρόμος σε Βοσνία και Σερβία – Φόβοι για 20 νεκρούς από τις φονικές πλημμύρες

Υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον 20 νεκρούς στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τις δύο χώρες και ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 120 ετών.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού η ποσότητα νερού που έπεσε σε λίγες ημέρες, αντιστοιχεί σε βροχόπτωση πολλών μηνών.

Σπίτια στη Βοσνία θάφτηκαν από κατολισθήσεις, με τις αναφορές να κάνουν λόγο πως 16 άνθρωποι ίσως έχουν πεθάνει, ενώ ένα προάστιο της πρωτεύουσας της Σερβίας έχει κυριολεκτικά πλημμυρίσει, με 8 κατοίκους να κινδυνεύουν με πνιγμό.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως τα πρώτα πτώματα έχουν ανασυρθεί στην Obrenovac, την περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο από τις φονικές πλημμύρες, στα νοτιο-δυτικά της πρωτεούουσας, ενώ ακόμη τόνισε πως φοβάται ότι θα βρεθούν περισσότερα πτώματα, αλλά και πως ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν θα δημοσιοποιηθεί πριν τα νερά υποχωρήσουν.

Σημειώνεται πως σε κάποιες περιοχές, η στάθμη του νερού έφτασε ακόμη και στο δεύτερο όροφο κάποιων σπιτιών, όπως φαίνεται και από τη μαρτυρία ενός κατοίκου της Obrenovac, ο οποίος δήλωσε: “Ο θείος μου ξύπνησε στις 3.30 το πρωί λόγω της πλημμύρας και ανέβηκε στον πρώτο όροφο. Αργότερα, όμως, πήγε στον τρίτο όροφο, αφού μόνο εκεί δεν είχε φτάσει το νερό”.

Οι διασώστες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να παρέχουν ασφάλεια σε χιλιάδες κατοίκους, την ώρα που οι αρχές διέταξαν την εκκένωση άλλης μίας πόλης κοντά στο Βελιγράδι.

Η πόλη Bijeljina, στα ανατολικά της Βοσνίας, έχει χτυπηθεί βάναυσα από τις πλημμύρες και οι διασώστες προσπαθούν να μεταφέρουν 10.000 κατοίκους σε ασφαλές μέρος.

Υπενθυμίζουμε πως τις τελευταίες μέρες η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν υπερχείλιση των ποταμών και τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 χρόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε 5 χρόνια θα ανακάμψει η γεωργία της Σερβίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Ο πρώτος νεκρός στις καταστροφικές πλημμύρες της Βοσνίας

Σερβία: Βιβλικές καταστροφές από τις χειρότερες πλημμύρες του αιώνα – Πληροφορίες για νεκρούς

Συμφωνία των Σερβικών Σιδηροδρόμων με την κινεζική Huawei

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Συνεχίζονται τα ρωσικά σφυροκοπήματα στην Ουκρανία – 7 νεκροί, ανάμεσά τους δυο παιδιά σε Κίεβο και Κρεβί Ρι
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με έλλειψη πυρομαχικών, πιο συγκεκριμένα πυραύλων PAC-3, που οξύνθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή
A crushed car is outside a house damaged by a missile strike, Kapitanivka village, Kyiv region, Ukraine, on July 29, 2026. On July 24, 2026, Russian forces launched ballistic missiles at a private training ground in Bucha district where a weapons exhibition was taking place. The missiles also struck a nearby residential area, damaging private houses and cars. Twelve people were killed, and around 100 were injured in the attack. (Photo by Marianna Kotyk/Ukrinform/NurPhoto)NO USE FRANCE
Ο πρίγκιπας Χάρι και πολλοί αστέρες της Βρετανίας καλούνται να πληρώσουν αποζημίωση εκατομμυρίων λιρών στην εκδότρια εταιρεία της Daily Mail
Ο δικηγόρος της εταιρείας υποστήριξε ότι οι ενάγοντες, της επιτέθηκαν «κατά μέτωπο» και ο «χείμαρρος της δημοσιότητας» έβλαψε τη φήμη των δημοσιογράφων της
Πρίγκιπας Χάρι