Κόσμος

Τσαβούσογλου καλεί Ρωσία για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ!

Κατά τον Τσαβούσογλου το θέμα συνεργασίας Ρωσίας και Τουρκίας για τους φυσικούς πόρους στα παράλια της Κύπρου συζητήθηκε ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν.

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Ria Novosti από το Νταβός, όπου πραγματοποιείται το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει ότι κατά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να συνεργασθούν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει μόνον τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ.

«Για αυτόν τον λόγο σε σχέση με αυτές τις μονομερείς ενέργειες, είτε αφορούν στην εξόρυξη, είτε στην εκμετάλλευση, είτε στην έρευνα, νομίζω ότι πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία. Επίσης, αυτό είναι το θέμα που συζήτησαν οι πρόεδροι Ερντογάν και Πούτιν και, μελλοντικά, νομίζω ότι εδώ υπάρχει θέση και για συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στο Ria Novosti.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ήταν πολύ “χλιαρή” στην στάση της απέναντι στις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στις 14/2/2018 σε μία ιδιαίτερα λιτή δήλωση, η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έλεγε: “Η Ρωσική Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου”.

Επιπλέον στις 17/7/2019 η Ρωσία καταδίκαζε την λήψη μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας για τις παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Φυσικά, αυτό είναι ζήτημα της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινάμε από το ότι οι πιέσεις μέσω κυρώσεων, αν και, δυστυχώς, συνιστούν ήδη παράγοντα των σημερινών διεθνών σχέσεων, δεν προέρχονται σαφώς από το οπλοστάσιο της διπλωματίας. Και βεβαίως δεν πρέπει να βρίσκονται στην βάση της διεθνούς πολιτικής. Αυτό οδηγεί σε πολύ θλιβερές συνέπειες» δήλωνε η Ζαχάροβα και προσέθετε: «Είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτές είναι μέρος της σημερινής πραγματικότητας, αλλά όταν γίνονται μονομερώς είναι μη νόμιμες. Και φυσικά μια τέτοια πολιτική επιθετικής άσκησης πιέσεων για την επίτευξη ιδίων συμφερόντων δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε»…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 6
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν