Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν: «Συμφέρουσα η πρόταση για τα F-16» – «Θα στηρίξουμε την Τουρκία για όσο χρειαστεί»

Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν: «Συμφέρουσα η πρόταση για τα F-16» – «Θα στηρίξουμε την Τουρκία για όσο χρειαστεί»

Η Τουρκία αναμένει να λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε σήμερα (20.02.2023) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Άντονι Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

«Συμφέρουσα η πρόταση για τα F-16»

«Συμφέρουσα και για τις δυο πλευρές» είναι η πρόταση για την πώληση και αναβάθμιση των F-16, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στην Άγκυρα.

Επιπλέον, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ αναπτύσσεται συνεχώς, ενώ ζήτησε για ακόμη μια φορά να αρθούν οι κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία.

H αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει το τουρκικό αίτημα για την αγορά των μαχητικών, απάντησε ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο ίδιος, ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα για το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μπλίνκεν είπε ότι έχει δεσμευθεί να μιλήσει στο Κογκρέσο για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.

«Θα στηρίξουμε την Τουρκία για όσο χρειαστεί»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επεσήμανε από την πλευρά του ότι η χώρα του θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρειαστεί» μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η ξεκάθαρη φωνή της Τουρκίας υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κρίσιμης σημασίας.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός.

Ως προς τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του τι περιμένει η Αγκυρα από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, με τις συνομιλίες με τις δύο χώρες να συνεχίζονται. Όπως ανέφερε, όλα τα μέρη του ΝΑΤΟ πρέπει να πείσουν τη Σουηδία να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να καμφθούν οι ανησυχίες της Αγκυρας.

Από την πλευρά του, ο Αντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα σε ό,τι αφορά το μνημόνιο που έχουν υπογράψει με την Τουρκία και επεσήμανε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν είναι διμερές ζήτημα, κινούμενος στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της πίεσης της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τα θετικά βήματα που γίνονται για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με Ελλάδα και Αρμενία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις