Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βατικανό: Ο πάπας απαγορεύει στους καρδινάλιους «δώρα ή άλλες διευκολύνσεις» άνω των σαράντα ευρώ

Βατικανό: Ο πάπας απαγορεύει στους καρδινάλιους «δώρα ή άλλες διευκολύνσεις» άνω των σαράντα ευρώ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο πάπας Φραγκίσκος ανέλαβε νέα πρωτοβουλία με στόχο την πρόληψη τυχόν περιπτώσεων διαφθοράς στο εσωτερικό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ο ποντίφικας, με προσωπική του απόφαση, απαγόρευσε σε καρδινάλιους, υψηλόβαθμους κληρικούς και υπεύθυνους εκκλησιαστικών οργανισμών γενικότερα, να δέχονται δώρα αξίας μεγαλύτερης των σαράντα ευρώ.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία να βεβαιώνουν ότι δεν έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή τρομοκρατική δράση. Δηλώνοντας, επίσης, ότι όλα τα ποσά στην κατοχή τους, είναι νόμιμης προέλευσης.

Οι καρδινάλιοι δεν θα μπορούν, στο εξής, να κάνουν καταθέσεις σε «φορολογικούς παραδείσους» (ούτε μέσω τρίτων προσώπων ) και θα τους απαγορεύεται να επενδύουν χρήματα σε επιχειρήσεις που δεν σέβονται τις διδαχές και τις αρχές τις καθολικής εκκλησίας.

Ο Φραγκίσκος έχει υπογράψει, παράλληλα, και απόφαση με την οποία έχει επιβάλει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια στον τομέα των εργολαβιών και προμηθειών. «Η διαφθορά μπορεί να παρουσιαστεί με σειρά διαφορετικών τρόπων και μορφών», τόνισε ο ποντίφικας. «Για τον λόγο αυτό-πρόσθεσε ο πάπας- οι καλύτεροι κανόνες σε διεθνές επίπεδο, προβλέπουν, για τον δημόσιο τομέα, ειδικές υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά την διαφάνεια, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση των συγκρούσεων συμφερόντων, των πελατειακών πρακτικών και της διαφθοράς γενικότερα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις