Κόσμος

Βίντεο φέρνει στη δημοσιότητα βασανιστήρια σε δημόσια νοσοκομεία στη Συρία

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στην κατοχή τους βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται βασανιστήρια σε βάρος Σύρων ασθενών μέσα σε ένα νοσοκομείο.

“Η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε αυτό το βίντεο από το Channel 4 χθες. Οι εικόνες είναι πραγματικά σοκαριστικές”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Το βίντεο που μεταδόθηκε από το βρετανικό κανάλι την Δευτέρα γυρίστηκε κρυφά και σε αυτό, σύμφωνα πάντα με το Channel 4, εικονίζονται ασθενείς να υποβάλλονται σε βασανιστήρια από το ιατρικό προσωπικό μέσα σε ένα κρατικό νοσοκομείο της πόλης Χομς. Τραυματισμένοι άνδρες, με καλυμμένα τα μάτια, είναι αλυσοδεμένοι στα κρεβάτια τους. Σε ένα τραπέζι, σε ένα διάδρομο, διακρίνεται ένα μαστίγιο και ένα ηλεκτρικό καλώδιο. Ορισμένοι ασθενείς φαίνεται σαν να έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια.

Περιπτώσεις βασανιστηρίων καταγγέλλονται στη Συρία εδώ και 40 χρόνια, σημείωσε ο Κόλβιλ. “Η βαναυσότητα των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας είναι διαβόητη”, είπε χαρακτηριστικά. Στις μεθόδους βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στη χώρα περιλαμβάνονται ξυλοδαρμοί, ηλεκτροσόκ, κρέμασμα από τα άκρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ψυχολογικά βασανιστήρια, εξήγησε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις εικόνες που παρουσιάζονται στο βίντεο, “όποια και αν είναι η αλήθεια, οι πράξεις αυτές είναι απαράδεκτες για τον ΠΟΥ. Τα νοσοκομεία πρέπει να παραμείνουν ουδέτεροι χώροι, όπου οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όταν ζητούν ιατρική φροντίδα. Οι γιατροί που δουλεύουν σε αυτά πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται σε ασφαλές και ουδέτερο περιβάλλον”, τόνισε.

Ο Κόλβιλ είπε ότι οι Σύροι φοβούνται να πάνε στα δημόσια νοσοκομεία και για αυτό προσπαθούν να οργανώσουν αυτοσχέδιες κλινικές σε τζαμιά και σπίτια που όμως γίνονται στόχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός - «Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» έγραψε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Άνδρας σε χαλάσματα κτιρίου που καταστράφηκε από πακιστανική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ 6