Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

«Βόμβα» Πομπέο: Έχουμε πληροφορίες πως ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο στην Γουχάν

Πομπέο

Βόμβα έριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο τονίζοντας ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο της κινέζικης πόλης Γουχάν.

Ο Πομπέο μάλιστα κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να διερευνήσει πλήρως την πιθανότητα ο ιός SARS-Cov2 να διέφυγε κατά λάθος από ένα εργαστήριο στην Γουχάν και αποκάλυψε νέες μυστικές πληροφορίες, οι οποίες εγείρουν ανησυχητικά ερωτήματα.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Πομπέο απεύθυνε δημόσιο κάλεσμα στον ΠΟΥ το βράδυ της Παρασκευής, μία ημέρα μετά την προσγείωση της ερευνητικής ομάδας του Οργανισμού στην Γουχάν, όπου υπό αυστηρή κινεζική εποπτεία, φέρεται να μην ερευνά το εργαστήριο της πόλης.

«Το Πεκίνο συνεχίζει σήμερα να αποκλείει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που οι επιστήμονες χρειάζονται για να προστατεύσουν τον κόσμο από αυτόν τον θανατηφόρο ιό και τον επόμενο», ήταν τα λόγια του Πομπέο ενώ είχε αποκαλύψει πληροφορίες που εμπλέκουν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν με την προέλευση της πανδημίας.

Ανάμεσα στις πληροφορίες που επικαλείται περιλαμβάνονται οι ισχυρισμοί ότι οι ερευνητές στο εργαστήριο αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019 με συμπτώματα COVID-19, ότι οι επιστήμονες εκεί εργάζονταν πάνω σε έναν κορονοϊό νυχτερίδας που είναι κατά 96,2% όμοιος γενετικά με τον ιό που προκαλεί την COVID και ότι το εργαστήριο έχει μυστικούς δεσμούς με τον κινεζικό στρατό.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί έχουν απορρίψει πολλές φορές την ιδέα ότι ο ιός που προκαλεί την COVID ήταν ανθρωπογενής. Από την αλλη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  δεν υπέδειξε ότι ο ιός κατασκευάστηκε ή απελευθερώθηκε σκόπιμα. Αντίθετα εξέφρασε την πιθανότητα ότι ήταν ένας φυσικός ιός που διέφυγε κατά λάθος από το εργαστήριο μέσω ασταθών πρωτοκόλλων ασφαλείας.

«Οι τυχαίες λοιμώξεις στα εργαστήρια έχουν προκαλέσει αρκετές προηγούμενες εκδηλώσεις ιών στην Κίνα και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της επιδημίας SARS το 2004 στο Πεκίνο που μόλυνε εννέα ανθρώπους και σκοτώνοντας έναν», τονίζει  το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Κατά την ενημέρωση του Πομπέο το πιο σοβαρό ήταν η  πληροφορία που υποδηλώνει ότι οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο της Γουχάν αρρώστησαν με «συμπτώματα σύμφωνα με την COVID-19 και τις κοινές εποχιακές ασθένειες» το φθινόπωρο του 2019, μήνες πριν ξεσπάσει η επιδημία στην Γουχάν.

«Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του δημόσιου ισχυρισμού του ανώτερου ερευνητή του εργαστηρίου ότι υπήρχε ‘μηδενική μόλυνση’ μεταξύ του προσωπικού και των εκπαιδευόμενων με ιούς SARS-CoV-2 ή SARS», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μελετούσαν ένα κορονοϊό νυχτερίδας από το 2016

Εκανε ακόμα γνωστό ότι οι ερευνητές στο εργαστήριο μελετούσαν ένα κορονοϊό νυχτερίδας γνωστό ως RaTG13, «τουλάχιστον από το 2016».

Το στέλεχος RaTG13 αναγνωρίστηκε από το εργαστήριο της Γουχάν ως το γενετικώς πλησιέστερο δείγμα στον SARS-CoV-2, με ομοιότητα 96,2%.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το εργαστήριο έλαβε το RaTG13 από μια σπηλιά στην επαρχία Γιουνάν το 2013, αφού αρκετοί ανθρακωρύχοι πέθαναν εκεί από «ασθένεια σαν το SARS».

Ακόμα ο Πομπέο είπε ότι αν και φαινομενικά είναι μη στρατιωτικός θεσμός, το εργαστήριο της Γουχάν έχει εργαστεί σε «μυστικά έργα με τον στρατό της Κίνας».

«Το Εργαστήριο Ιολογίας στην Γουχάν έχει εμπλακεί σε διαβαθμισμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων σε ζώα, εκ μέρους του κινεζικού στρατού τουλάχιστον από το 2017», τόνισε χαρακτηριστικά και για άλλη μα φορά κάλεσε την Κίνα να δώσει το πράσινο φως στην ομάδα έρευνας του ΠΟΥ να ενεργήσει ελεύθερα για να συνεχίσει την έρευνά τους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο εργαστήριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις